FŐOLDAL
BEÁLLÍTÁSOK
ELÉRHETŐSÉGEINK
KERESŐ


A MEK megszületése óta egyfajta lazán szervezett "mozgalom" a magyar Interneten. Több százan segítették már a könyvtár fejlődését - magánemberként vagy intézmények képviseletében - felajánlott dokumentumokkal, önkéntes munkával, véleményekkel és ötletekkel. Minden érdeklődőnek örülünk, kérdéseikre igyekszünk minél gyorsabban válaszolni és köszönettel veszünk mindenféle támogatást!

Kapcsolatfelvétel:

olvasóknak

támogatóknak

linkelőknek

dokumentumküldőknek


OLVASÓK RÉSZÉRE:

A könyvtár használatával kapcsolatos kérdéseket az info@mek.oszk.hu címre érdemes megírni, ezekre a levelekre általában néhány órán belül válaszolunk. Ha technikai problémája van, akkor írja le minél pontosabban, hogy milyen operációs rendszert és milyen böngésző programot használ, mit nem sikerült megcsinálni és milyen hibaüzenet jelent meg? Így sokkal gyorsabban és pontosabban tudunk segíteni. A szolgáltatással kapcsolatos véleményeket és javaslatokat a kezdőlapról elérhető Vendégkönyvbe várjuk. Ha egy bizonyos műről kíván véleményt mondani, akkor ezt az illető dokumentum borítólapján az "Olvasói vélemények" feliratra kattintva érdemes megtenni; ugyanitt olvashatja a többiek hozzászólását is.

Ha szeretné minden hónap elején megkapni a könyvtárral kapcsolatos legfrissebb híreket és a legújabb dokumentumok listáját, akkor rendelje meg a hírlevelünket a http://mek.oszk.hu/mailman/listinfo/mekhirek oldalon. Amennyiben a MEK-től független könyvtári jellegű problémája van (például információt vagy irodalmat keres az Interneten vagy hagyományos könyvtárakban), akkor a http://libinfo.oszk.hu tájékoztató szolgálatot ajánljuk.

TÁMOGATÓK RÉSZÉRE:

A MEK projekttel, illetve általában az elektronikus könyvek és könyvtárak témájával kapcsolatban egy mintegy kétszáz fős levelezőcsoport működik, melynek bárki tagja lehet és így első kézből juthat a legfrissebb információkhoz, megoszthatja a tudását, vagy segítséget kérhet a többiektől. A MEK-L listára a http://listserv.iif.hu/Archives/mek-l.html oldalon lehet feliratkozni a "Join or leave the list" feliratra kattintva. Az e-mail cím és a név megadása után jön egy megerősítést kérő levél, amit a Reply/Válasz funkcióval kell visszaküldeni, de előbb az első sorba be kell írni az OK szót és megnyomni az Entert.

Akit komolyabban érdekel a téma, annak a Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesülethez való csatlakozást ajánljuk. Az egyesületnek magánemberek és intézmények vagy cégek egyaránt tagjai lehetnek, és tagdíjukkal vagy adományaikkal anyagilag is támogathatják a magyar kultúra és tudomány digitális formában való világméretű terjesztését. Kiemelten fontos partnereink a kiadók és szerkesztőségek, melyekkel igyekszünk kölcsönösen előnyös együttműködési szerződéseket kötni (egy ilyen megállapodás-minta megtalálható az Irattárban) és a MEK-ben népszerűsíteni őket. A részletek egyeztetésére érdemes e-mailben, telefonon vagy személyesen megkeresni a MEK Osztály vezetőjét: Moldován István <moldovan@oszk.hu> / (36)-1-224-3741 / Országos Széchényi Könyvtár, 1827 Budapest, Budavári Palota F. épület 320/D. szoba.

LINKET KÉSZÍTŐK RÉSZÉRE:

A MEK ismertsége leginkább azoknak a linkeknek köszönhető, melyek ezernyi magán- és hivatalos Web-oldalról mutatnak a kezdőlapra vagy az egyes művekre. Ezúton is köszönjünk mindenkinek, aki hivatkozások elhelyezésével segíti az Elektronikus Könyvtár népszerűsítését. A korábbi mek.iif.hu címre mutató linkeket érdemes a mek.oszk.hu címen futó szolgáltatásra átírni, mert itt már szebb és javított változatok vannak.

Az új MEK-ben egyébként többféle, alternatív linkelési lehetőség is van, a célnak legmegfelelőbbet érdemes választani. A főlap a http://mek.oszk.hu URL címen, a http://purl.org/NET/mek PURL címen és a N2L?urn:nbn:hu-2 URN címen egyaránt elérhető. Utóbbi kettőnek az az előnye, hogy a MEK mindenkori működőképes szerverére mutatnak, így akkor is megtalálható velük a könyvtár gyűjteménye, ha a mek.oszk.hu szerver éppen leáll valami műszaki hiba miatt. (A kétféle hálózati azonosító működéséről a "PURL" illetve az "URN" rövidítésre kattintva tájékozódhatunk a MEK kezdőlapján.) Az egyes dokumentumoknak is van önálló URN száma a borítólapjuk alján, amelyek szintén - hosszú távon is - stabil linkelést tesznek lehetővé. A gyorskeresőt felhasználva akár több dokumentumra is tehetünk egyetlen linket. Például így:

http://mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/keresesujgy.phtml?tip=gyors&szerzo=petofi
http://mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/keresesujgy.phtml?tip=gyors&cim=ember tragédiája
http://mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/keresesujgy.phtml?tip=gyors&tema=szótár

Nem magyar nyelvű oldalakról a http://www.elib.hu linket javasoljuk, ez közvetlenül a MEK angol felületére visz. A környező országokból pedig érdemes a MEK határontúli tükrözéseit használni: egyelőre az erdélyi működik már a http://www.mek.ro címen. A linkekhez többféle logót és bannert is kínálunk, ezek a MEK kezdőlapján a logóra kattintva jelennek meg. Az egyszerű linkeken kívül a gyorskereső is feltehető bármilyen honlapra, az ehhez szükséges HTML-kód innen másolható át.

DOKUMENTUMOT KÜLDŐK RÉSZÉRE:

A MEK gyűjteményébe örömmel veszünk elektronikus publikációkat vagy digitalizált dokumentumokat, amennyiben azok megfelelnek a gyűjtőkörnek (magyar nyelvű vagy magyar vonatkozású, kulturális, oktatási vagy tudományos célra alkalmas művek), a támogatott formátumoknak (HTML, XML, Word, RTF, PDF, PostScript, TeX, LIT, OEB, JPEG, PNG, GIF), a minőségi és terjedelmi követelményeknek (nyelvhelyesség és helyesírás, legalább 30 nyomtatott oldalnyi/100 ezer karakternyi szöveg), és a copyright sem tiltja a nyilvános terjesztésüket (élő vagy közel kortárs szerzők esetében írott vagy e-mailben küldött hozzájárulás szükséges a jogtulajdonostól vagy a kiadótól). Formai ajánlás és az írásos hozzájáruláshoz szükséges "Felhasználási engedély" az Irattárban található. Utóbbit kitöltve, nyomtatva és aláírva az "Országos Széchényi Könyvtár, MEK Osztály, 1827 Budapest, Budavári Palota F. épület" postacímre vagy a (36)-1-202-0804 fax-számra lehet elküldeni.

A felajánlott dokumentumok anonim FTP-vel feltehetők az ftp://mek.oszk.hu/pub/incoming/ területre (utána kérünk egy értesítést az info@mek.oszk.hu címre), vagy feltölthetők az alábbi űrlap segítségével is ugyanide (ez esetben az értesítés automatikus). A feltöltésre szánt állomány(oka)t előbb érdemes becsomagolni (lehetőleg valami ZIP tömörítővel) és beleírni - amennyiben van - a nyomtatott kiadás fontosabb adatait is (kiadó, évszám). A felküldött állományok utólag már nem törölhetők (és a könyvárosokon kívül mások nem is tölthetik le őket), így ha esetleg megszakadt a feltöltés vagy egyéb okból hibás a file, akkor egy másik néven (pl. egy sorszámot hozzáírva) újra fel kell tölteni.

A küldő személy neve   
E-mail cím (kötelező megadni!)
Megjegyzés (a küldeménnyel kapcsolatban)
A feltöltendő dokumentum bibliográfiai adatai
Szerző(k)
Cím
Kiadó, kiadási év (ha nyomtatva is megjelent)
A feltöltendő file: neve (kötelező megadni!)

A feltöltés a "Mehet" gomb megnyomásával indítható, a folyamatot a böngésző program alsó sorában növekvő csík jelzi. Kérjük várjon türelmesen! A sikeres feltöltés után egy nyugtázó üzenet jelenik meg, majd a MEK kezdőlapjára ugrik vissza a böngésző.


FŐOLDAL