VMEK logó OSZK logó

MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁR
egyszerűsített felületA VMEK-felület a Magyar Elektronikus Könyvtárhoz nyújt gyors és egyszerű hozzáférést, elsősorban vakok, gyengénlátók és mozgáskorlátozottak számára, de jól használható lassú Internet-kapcsolattal rendelkezőknek, vagy karakteres, illetve mobil böngészőt használóknak is. (Utóbbiak számára egy még egyszerűbb felület érhető el az m.mek.oszk.hu címen.)GYORSBILLENTYŰK:

A gyorsbillentyű azt jelenti, hogy egyetlen gomb lenyomásával közvetlenül el lehet jutni az adott tartalmi részhez. Ehhez a Beállítások menüben Igen-re kell állítani a Gyorsbillentyűk opciót (ez az alapbeállítás is). Bizonyos billentyűparancsok (pl. a lapozógombok) csak adott aloldalakon működnek. Ahol lehetett, ott a könnyebb megtanulhatóság kedvéért zárójelben feltüntettük azt a betűt, amivel az adott menüpont vagy funkció elérhető. Amennyiben a képernyőfelolvasója vagy a böngészője "összeakad" a VMEK gyorsbillentyűivel, akkor vagy kapcsolja ki őket a Beállítások oldalon, vagy nézze meg a felolvasó/böngésző beállításait, hogy abban ki lehet-e őket kapcsolni (például a Jaws for Windows programnál a configuration manager-ben a keyboard settings beállítások között a navigation quick keys opcióval), és/vagy jelezze nekünk a problémát az info@mek.oszk.hu e-mail címen.

Általános gyorsbillentyűk

f  Főoldal
k  Kereső űrlap
d  Utolsó keresőkérdés újrafuttatása
s  Súgó
b  Beállítások
z  Visszalépés az előző oldalra
i  Legeza Ilona könyvismertetői
h  Humán területek, kultúra, irodalom
e  Kézikönyvek, egyéb műfajok
r  Társadalomtudományok
m  Műszaki, gazdasági ágazatok
t  Természettudományok
l  A MEK teljes listája
x  Letölthető teljes lista text-ben


Speciális gyorsbillentyűk

c  Előző (listaoldalakon)
v  Következő (listaoldalakon)
e  Eredeti MEK-es könyvoldal (könyvoldalakon)
i  Formátum ismertető (könyvoldalakon)
c  Katalógus cédula (könyvoldalakon)
l  Fülszöveg (könyvoldalakon)
o  Kapcsolódó oldalak (könyvoldalakon)
v  Olvasói vélemények (könyvoldalakon)BEÁLLÍTÁSOK:

A Beállítások menüben valamennyire személyre szabhatjuk a VMEK felület külalakját. Az itt megadott színek, betűméretek és betűtípusok érvényben maradnak a MEK-ben HTML formátumban levő könyvek esetében is (kivéve azokat, amelyek saját stílusfájlokat használnak), és érvényben lesznek akkor is, amikor a felhasználó újra ellátogat a VMEK-re (feltéve, hogy ugyanazt a gépet és böngészőt használja és a böngésző adatvédelmi beállításai közt nincs letiltva a cookie-k elfogadása. A legtöbb böngésző azonnal átvált a lenyíló menükből kiválasztott szín- és betűkombinációra, de ha ez nem történne meg, akkor a Beállít gombra is rá kell kattintani. Amennyiben nem tetszik a választott kombináció, akkor az Alapértékek gombbal visszaállíthatjuk az eredeti külalakot. Ha nagyon megnöveljük a betűméretet, akkor kisebb felbontású képernyőkön az oldalak elrendezése széteshet, de természetesen ez a használhatóságot nem befolyásolja. Előfordulhat, hogy a kiválasztott betűtípus nincs telepítve az adott gépen, ilyenkor hiába jelöljük ki, nem módosul a külalak. További betűtípus- és színkombináció-javaslatok az info@mek.oszk.hu e-mail címre küldhetők. A külalak mellett azt is kiválaszthatjuk itt, hogy akarjuk-e használni a VMEK felület gyorsbillentyűit és hogy a találati és egyéb listáknál hány tétel jelenjen meg egy oldalon. (Utóbbit a Keresés űrlapon is átállíthatjuk.)KERESÉS:

A VMEK-ben jelenleg háromféle kereső használható. A kezdőlapon van egy egysoros gyorskereső, amellyel betűcsoportra lehet keresni (akár ékezet nélkül is) a címadatokban (pl. az alcímben és a sorozati címben is), a szerzők és szerkesztők/összeállítók nevében, valamint a témakörök és a tárgyszavak közt is. Ez azt jelenti, hogy ha csak néhány betűt írunk be, akkor nagyon sok érdektelen találat lehet, úgyhogy vagy egy nem túl gyakori szót írjunk be a keresett könyv címéből (pl. koszivu) vagy pedig több szót is írjunk be a címből és/vagy a szerző nevéből (pl. jókai ember), vagy ha témára keresünk, akkor próbálkozzunk speciálisabb szavakkal (pl. néprajz helyett folklorisztika) vagy itt is több szót írjunk be (pl. magyar vers hangos). A beírt szavak ÉS kapcsolatban vannak egymással, vagyis csak azok a művek jelennek meg találatként, amelyek adatai közt minden beírt szó (betűcsoport) megtalálható. Ha pontosabban szeretnénk megfogalmazni a keresőkérdésünket, akkor használjuk inkább az összetett kereső űrlapot, amely a felső menüben a KERESÉS gombra kattintva mindig elérhető. Itt megadhatjuk, hogy pontosan mely mező(k)ben szeretnénk keresni, és szűkíthetjük is a találati halmazt formátumok szerint. Amennyiben tudjuk a keresett mű azonosító számát a MEK-ben (pl. 05571), akkor az "Azonosító szerint" sorba ezt beírva közvetlenül az adott könyv oldalára ugorhatunk. Ugyancsak itt találunk egy további keresőmezőt, amellyel a HTML formátumban (is) rendelkezésre álló dokumentumok teljes szövegében tudunk szavakra keresni. A megjelenő találati listában a keresett szavak nincsenek kiemelve és egy találatra kattintva nem ugrik a böngésző az előfordulási helyükre, így a böngésző belső keresőjével (Ctrl/F gomb) kell megkeresnünk őket az oldalon belül.