Súgó


A VMEK felület a Magyar Elektronikus Könyvtárhoz nyújt gyors és egyszerű hozzáférést, elsősorban vakok, gyengénlátók és mozgáskorlátozottak számára, de jól használható lassú Internet-kapcsolattal rendelkezőknek, vagy karakteres, illetve mobil böngészőt használóknak is. (Utóbbiak számára egy még egyszerűbb felület érhető el az m.mek.oszk.hu címen.)
GYORSBILLENTYŰK:

A gyorsbillentyű azt jelenti, hogy egyetlen gomb lenyomásával közvetlenül el lehet jutni az adott tartalmi részhez. Ehhez a Beállítások menüben Igen-re kell állítani a Gyorsbillentyűk opciót (ez az alapbeállítás is). Bizonyos billentyűparancsok (pl. a lapozógombok) csak adott aloldalakon működnek. Ahol lehetett, ott a könnyebb megtanulhatóság kedvéért zárójelben feltüntettük azt a betűt, amivel az adott menüpont vagy funkció elérhető. Amennyiben a képernyőfelolvasója vagy a böngészője "összeakad" a VMEK gyorsbillentyűivel, akkor vagy kapcsolja ki őket a Beállítások oldalon, vagy nézze meg a felolvasó/böngésző beállításait, hogy abban ki lehet-e őket kapcsolni (Például a Jaws for Windows programnál a configuration manager-ben a keyboard settings beállítások között a navigation quick keys opcióval. Az NVDA esetében az NVDA+f2 billentyűkombináció leütésével jelezhetjük, hogy az ezutáni billentyűparancsot hagyja figyelmen kívül az NVDA.), és/vagy jelezze nekünk a problémát az mek[}kukac{]oszk[}pont{]hu e-mail címen.

Általános gyorsbillentyűk

Speciális gyorsbillentyűk


BEÁLLÍTÁSOK:

A Beállítások menüben valamennyire személyre szabhatjuk a VMEK felület külalakját. Az itt megadott színek, betűméretek és betűtípusok érvényben maradnak a MEK-ben HTML formátumban levő könyvek esetében is (kivéve azokat, amelyek saját stílusfájlokat használnak), és érvényben lesznek akkor is, amikor a felhasználó újra ellátogat a VMEK-re (feltéve, hogy ugyanazt a gépet és böngészőt használja és a böngésző adatvédelmi beállításai közt nincs letiltva a cookie-k elfogadása. A legtöbb böngésző azonnal átvált a lenyíló menükből kiválasztott szín- és betűkombinációra, de ha ez nem történne meg, akkor a Beállít gombra is rá kell kattintani. Amennyiben nem tetszik a választott kombináció, akkor az Alapértékek gombbal visszaállíthatjuk az eredeti külalakot. Ha nagyon megnöveljük a betűméretet, akkor kisebb felbontású képernyőkön az oldalak elrendezése széteshet, de természetesen ez a használhatóságot nem befolyásolja. Előfordulhat, hogy a kiválasztott betűtípus nincs telepítve az adott gépen, ilyenkor hiába jelöljük ki, nem módosul a külalak. További betűtípus- és színkombináció-javaslatok az mek[}kukac{]oszk[}pont{]hu e-mail címre küldhetők. A külalak mellett azt is kiválaszthatjuk itt, hogy akarjuk-e használni a VMEK felület gyorsbillentyűit és hogy a találati és egyéb listáknál hány tétel jelenjen meg egy oldalon. (Utóbbit a Keresés űrlapon is átállíthatjuk.)


KERESÉS:

A VMEK-ben jelenleg háromféle kereső használható. A kezdőlapon van egy egysoros gyorskereső, amellyel betűcsoportra lehet keresni (akár ékezet nélkül is) a címadatokban (pl. az alcímben és a sorozati címben is), a szerzők és szerkesztők/összeállítók nevében, valamint a témakörök és a tárgyszavak közt is. Ez azt jelenti, hogy ha csak néhány betűt írunk be, akkor nagyon sok érdektelen találat lehet, úgyhogy vagy egy nem túl gyakori szót írjunk be a keresett könyv címéből (pl. koszivu) vagy pedig több szót is írjunk be a címből és/vagy a szerző nevéből (pl. jókai ember), vagy ha témára keresünk, akkor próbálkozzunk speciálisabb szavakkal (pl. néprajz helyett folklorisztika) vagy itt is több szót írjunk be (pl. magyar vers hangos). A beírt szavak ÉS kapcsolatban vannak egymással, vagyis csak azok a művek jelennek meg találatként, amelyek adatai közt minden beírt szó (betűcsoport) megtalálható. Ha pontosabban szeretnénk megfogalmazni a keresőkérdésünket, akkor használjuk inkább az összetett kereső űrlapot, amely a felső menüben a KERESÉS gombra kattintva mindig elérhető. Itt megadhatjuk, hogy pontosan mely mező(k)ben szeretnénk keresni, és szűkíthetjük is a találati halmazt formátumok szerint. Amennyiben tudjuk a keresett mű azonosító számát a MEK-ben (pl. 05571), akkor az "Azonosító szerint" sorba ezt beírva közvetlenül az adott könyv oldalára ugorhatunk. Ugyancsak itt találunk egy további keresőmezőt, amellyel a HTML és PDF formátumban (is) rendelkezésre álló dokumentumok teljes szövegében tudunk szavakra keresni. A megjelenő találati listában a keresett szavak nincsenek kiemelve és egy találatra kattintva nem ugrik a böngésző az előfordulási helyükre, így a böngésző belső keresőjével (Ctrl/F gomb) kell megkeresnünk őket az oldalon belül.


LISTÁK:

A kezdőlapon többféle "előregyártott" találati lista közül választhatunk. Egyrészt kilistázhatjuk a MEK-be való felkerülés dátuma szerint visszafelé az újdonságokat, másrészt böngészhetjük a gyűjteményt témák és azon belül altémák, valamint egyes formátumok szerint is (köztük a Világhalló beszédszintetizátorral felolvastatható műveket, valamint az emberi hangon felolvasott hangoskönyveket). Ezeknél a listáknál, valamint a keresőkérdések beírása után kapott találati listáknál az egy oldalon megjelenő tételek számát a Beállítások menüpont alatt állíthatjuk át. A teljes, illetve az egyes főtémakörök alá sorolt könyvek címlistái zip-csomagolású szövegfájlokként is letölthetők, így ezek - kicsomagolás után - offline is böngészhetők, kereshetők.


KÖNYVOLDAL:

Az egyes könyvek weblapján a szerző és cím alatt a dokumentum MEK-ben használt azonosítószáma is megjelenik. Ez alatt a mű témájára jellemző témakörök és tárgyszavak következnek, valamint egy egysoros leírás annak tartalmáról, jellegéről. (Ilyen leírások még csak az újonnan felkerült könyveknél vannak, de fokozatosan visszafelé is elkészítjük őket.) A könyvoldal közepén a dokumentumot tartalmazó fájl vagy fájlok vannak felsorolva (méretükkel együtt) két oszlopban. A "Megtekinthető verziók" rovatban az egyetlen kattintással megnyitható formátumok szerepelnek (feltéve persze, hogy a gépen van hozzájuk megjelenítő/lejátszó program). A "beágyazott nézet" linkre kattintva a fájl a Google online megjelenítőjében is megnézhető a böngészőprogramon belül. Ha egy formátum után nincsen kilobyte-ban (Kb) megadott méret, az azt jelenti, hogy abból a formátumból több fájl is van (pl. egy szöveges és egy oldalképeket tartalmazó PDF fájl is rendelkezésre áll, vagy fejezetenként külön MP3 hangállományokban van a könyv), ilyenkor a formátum nevére kattintva a megjelenő fájl-listából választhatunk. A "ZIP-pel csomagolt, letölthető verziók" oszlopban letöltésre és offline olvasásra szánt formátumok vannak. Különösen nagyobb méretű vagy sok különálló fájlból álló dokumentumoknál hasznos a letölthető csomag. Letöltés után természetesen ki kell bontani valamilyen programmal (pl. Commander) vagy Windowsban a jobb egérgombbal rákattintva "Az összes kibontása..." menüpontot választani. A könyvoldalak alsó részén további információkat és funkciókat találunk: megtekinthetjük az adott mű könyvtári katalóguscéduláját és az ismertetőjét/előszavát ill. tartalomjegyzékét (ha van ilyen) a "Fülszöveg" gombra kattintva, valamint kapcsolódó dokumentumokra és weboldalakra mehetünk tovább, illetve átléphetünk a MEK teljes értékű, "grafikus" felületén levő könyvoldalra. A művet kommentelhetjük is és/vagy elolvashatjuk mások véleményét (ha vannak ilyenek). Az oldal legalján levő megosztási lehetőséggel a könyv webcímét elküldhetjük közösségi oldalakra. A Kindle e-könyv olvasóval rendelkezők az Amazon szolgáltatásán keresztül továbbíthatják az eszközükre a könyv kiválasztott formátumát. A mobil olvasáshoz egy QR kód is készíthető, ezt a képernyőről telefonnal vagy táblagéppel lefényképezve az adott könyv mobilra optimalizált weblapjára lehet ugrani. Még két adat található a könyvoldal végén: a "Feltöltés dátuma" a MEK-be kerülés - vagy az utolsó lényeges módosítás, esetleges új kiadás - napját jelzi, a "Számláló" pedig azt, hogy eddig hányszor nézték meg ezt a könyvoldalt (vagyis ez nem a letöltéseket számolja).


FORMÁTUMOK:

A könyvtárban levő dokumentumok különböző formátumokban vannak. A "kínálatot" egyrészt az befolyásolja, hogy milyen formában kapta meg a MEK a dokumentumot, másrészt a dokumentum jellege és feltételezett felhasználási módja. Igyekszünk - az erőforrásaink függvényében - minél több alternatívát kínálni és ezek számát a jövőben tovább bővíteni.

HTML

A HiperText Markup Language formátum a legegyszerűbb eset, bármilyen webböngésző programmal (pl. Explorer, Firefox, Opera, Chrome, lynx stb.) megnézhető, elmenthető, nyomtatható. A nagyobb dokumentumok általában több HTML fájlból állnak, hogy könnyebben lehessen navigálni bennük, ezeknél a zip-csomgolású verziót érdemes letölteni az offline olvasáshoz. Néhány nagyon nagy műből (pl. A Pallas nagy lexikona) nem szolgáltatunk zippelt változatot, ezek csak online használhatók. A HTML szövegek (egyes webes összeállítások kivételével, amelyeket kész formázással kaptunk) alapbetűtípussal és -betűmérettel készültek, legfeljebb a Symbol betűtípus fordulhat elő bennük a különleges karakterekhez. Az ékezetes betűk kódolása néhány kivételtől eltekintve (pl. a Project Gutenberg könyvek) közép-európai ISO-8859-2 (Latin-2) szabvány szerint történt, az ebben a kódtáblázatban nem szereplő - pl. nyugat- és észak-európai, vagy cirill és görög - betűk Unicode szabvány szerint vannak kódolva. A kódolás és a betűméret a Nézet (View) menüpontban állítható át a böngészőkben. A VMEK felületen a Beállítások menüpont alatt kiválasztott betűméret/betűtípus és színkombináció a HTML formátumú dokumentumokban is érvényben marad (néhány készen kapott web-anyag kivételével, amelyeknek saját stílusdefiníciói vannak).

RTF és DOC és ODT

A Rich Text Format egy szabványos csereformátum szöveges állományokhoz, szinte minden komolyabb szöveg- és kiadványszerkesztő (köztük a Word valamennyi verziója) ismeri és be tudja olvasni. Olvasható és nyomtatható az ingyenes Word Viewer programmal és az OpenOffice/LibreOffice szoftverekkel is. Legnagyobb hátránya, hogy esetenként jóval nagyobb, mint a DOC formátum, különösen ha a dokumentum képet is tartalmaz. Ezért a nagyobb mennyiségű képet tartalmazó könyveket nem tesszük fel RTF-ben (vagy csak a szövegüket és ilyenkor a képanyagot külön mellékeljük). A Microsoft Word által használt DOC fájltípus a legismertebb szerkeszthető formátum. A MEK-ben levő DOC fájlok régebben Word 6.0, újabban pedig Word 2003 verzióval lettek elmentve. A későbbi Word verziók által preferált DOCX formátumot egyelőre nem használjuk addig, amíg általánosan nem terjed el hazánkban. A legújabb Word verziók esetében a régi 6.0-ás DOC fájlok megnyitásakor a magyar ékezetekkel gondok lehetnek, ezért ilyenkor inkább az RTF formátumot válasszuk. Egyes dokumentumokat, amelyek OpenOffice vagy LibreOffice Writerrel készültek és így is küldték be őket a MEK-be, ODT formátumban is szolgáltatunk. Ha nincs ilyen szoftver a gépén, akkor válassza a PDF formátumot.

PDF

A Portable Document Format nagyon népszerű az Interneten is, elsősorban szépen formázott, "nyomdakész" dokumentumok számára. A PDF állományok már nem nagyon módosíthatók, de megnézhetők és nyomtathatók az ingyenes Acrobat/Adobe Reader programmal. A MEK-ben igyekszünk nem védett PDF dokumentumokat szolgáltatni, de előfordulhat, hogy egy dokumentumot a készítője mindenfajta módosítás, másolás, esetleg nyomtatás és felolvasás elől is jelszóval "lezárt" - ezen sajnos nem tudunk segíteni. Elsősorban a régebbi kiadású könyveknél fordul elő az ú.n. "szendvics" PDF formátum, amelyben a könyvoldalak szkennelt képe található, azonban a képek mögött egy nem látható, de kereshető és kimásolható, OCR programmal felismert, javítatlan - vagyis néhány százalék hibát tartalmazó - szöveg is van (kivéve a régi nyomtatványokat és kéziratokat, amelyeket nem lehet géppel felismertetni). Ha egy könyv egyszerű szöveges és ilyen kétrétegű, "szendvics" formátumban is megvan a MEK-ben, akkor az utóbbinál a fájlnévben az "ocr" betűcsoport is szerepel. Az ilyen állományok mérete több tíz megabyte is lehet, így letöltésük percekig tarthat. A nagyon nagy PDF könyveket több (egyenként max. 30-40 megabyte-os) részre vágva szolgáltatjuk.

DjVu

A DjVu formátum kifejezetten képként szkennelt könyvek online szolgáltatására lett kifejlesztve. A nagyon jól tömörített oldalképek "mögött" OCR-rel felismert, kereshető szöveg is lehet. A fájlok nézegetéséhez és nyomtatásához egy DjVu kiegészítő (plug-in) szükséges, amely telepítés után beépül a böngészőprogramba. Vagy pedig az önállóan is futtatható JavaDjVu nevű Java-applettel is megtekinthetők ezek. Ilyen megjelenítők a http://www.djvu.org/resources címről tölthetők le.

EPUB

Az ePUB egy feljövőben levő formátum e-könyv olvasó eszközökhöz, ezért igyekszünk minél több könyvet visszamenőlegesen erre a formátumra konvertálni a MEK-ben. Az .epub fájlok valójában ZIP csomagok, melyekben a szöveges tartalmat HTML/XHTML állományok hordozzák, kiegészítve a szerkezetet leíró XML fájlokkal, továbbá stíluslapokkal és képfájlokkal. A nyílt szabványt egyre több kiadó és szoftverfejlesztő cég támogatja, bár több olvasóeszköz egyelőre még előbb a saját belső formátumára fordítja az ePUB csomagot alkotó forrásfájlokat, és csak utána jeleníti meg a könyvet. Számos nézegető, konvertáló és szerkesztő eszköz érhető el az ePUB formátumhoz, a legkülönfélébb platformokon (pl. a Windows-os PC-ken az Adobe Digital Editions, az Apple mobil eszközein az iBooks, az androidos telefonokon és táblagépeken a Moon+ Reader vagy az Aldiko, a Windows mobil verzióin pedig a Freda képes megnyitni az ePUB fájlokat, de van egy EPUBReader nevű plugin a Firefox és egy MagicScroll eBook Reader modul a Chrome böngészőhöz is, sőt - bár az Amazon még mindig nem támogatja ezt a formátumot - a Kindle Fire eszközökön is megnyithatók ezek, amennyiben feltelepítjük az Aldiko olvasóprogramot). A Calibre nevű univerzális konvertálóval pedig szinte bármilyen szöveges dokumentumból készíthetünk ePUB vagy egyéb e-book formátumot.

PRC és MOBI

A különféle platformokon (PDA-k, okostelefonok, Windows-os PC-k) egyaránt futó, eredetileg a MobiPocket Reader által használt, erősen tömörített formátum szintén népszerű a hordozható könyvolvasó eszközökön, ezért ebből is egyre több található a gyűjteményünkben. A fájlok kiterjesztése .mobi és .prc egyaránt lehet - mi a MEK-ben (egy-két kivételtől eltekintve) a .prc végződést használjuk. Mivel az Amazon cég a Kindle nevű olvasóeszközéhez a MobiPocket fájlformátumát vette meg, ezért ezek a fájlok a .azw-re átnevezve Kindle-n is olvashatók. Aki saját maga szeretne ilyen fájlokat konvertálni RTF, HTML vagy egyéb dokumentumokból, az pl. a MobiPocket Reader vagy a Calibre programokkal teheti ezt meg. A MOBI/PRC szerkesztők és konvertálók mellett az Amazon a KindleGen programot illetve a Adobe InDesign-hoz készült Kindle Plugin-t javasolja az AZW fájlok előállításához, valamint online konvertáló szolgáltatást is működtet Kindle Personal Documents Service néven. Ezt a VMEK-ben a könyvoldalak alján a "Kindle-re küldés" linkre kattintva vehetjük igénybe.

LIT

A LIT a Microsoft által kifejlesztett, az Open E-Book szabványon alapuló formátum, elsősorban kis, hordozható eszközökhöz. A LIT állományok asztali PC-ken is elolvashatók Windows alatt az ingyenes MS Reader segítségével. A MEK-ben található LIT könyvek többsége a könnyebb olvashatóság és szebb külalak kedvéért elválasztójeleket tartalmaz, ezért ezeknél az MS Reader keresőfunkciója nem működik megfelelően. Ha valaki keresni szeretne a szövegben, annak az általában rendelkezésre álló alternatív formátumokat (elsősorban az RTF vagy a PDF változatot) ajánljuk. A LIT már eleve egy erősen tömörített formátum, ezért ebből ZIP-pel csomagolt verziót nem szolgáltatunk. Mivel a Microsoft 2012-ben megszüntette a LIT támogatását, emiatt már nem várhatók további könyvek ebben a formátumban a MEK-ben.

MP3

A hangoskönyveinket és egyéb hanganyagainkat MP3 tömörítéssel tároljuk, ehhez a formátumhoz nagyon sokféle lejátszó van az Interneten, és már a Windowsban levő MediaPlayer is támogatja. Mivel a nagyobb hangoskönyvek sok darabból állnak és helytakarékosság miatt ezeket nem csomagoljuk össze egyetlen fájlba, ezért az egyenként való lementés (jobb egérgomb, majd "Hivatkozás mentése..." vagy "Cél mentése...") helyett célszerűbb a MEK anonim FTP letöltési lehetőségét igénybe venni: ftp://mek.oszk.hu/pub/mek2/ Itt ki kell keresni a megfelelő sorszámú alkönyvtárat, majd onnan a teljes "mp3/" mappát elmenteni. (Explorerben: jobb egérgomb, "Másolás mappába..." menüpont - amennyiben az "Internetbeállítások/Speciális/Mappa nézet..." opció ki van kapcsolva.) Vagy pedig telepíteni kell egy FTP-klienst. A másik letöltési lehetőség a torrent technológia használata: a http://tracker.aladar.com szerveren elérhető a hangoskönyvek többsége, a letöltéshez szükséges torrent kliensek pedig a nagyobb szoftverarchívumokban megtalálhatók. A torrenttel való lementés annál gyorsabb, minél többen töltötték már le az adott könyvet.

ZIP

A legtöbb dokumentum egy zip-csomagként is letölthető, így - kicsomagolás után - internet kapcsolat nélkül is olvasgathatjuk őket. Windowsban a letöltött .zip fájl nevére a jobb egérgombbal rákattintva "Az összes kibontása..." menüpontot kell választani, de például az elterjedt Commander programokkal is kicsomagolhatók ezek. A 30 megabyte-nál jóval nagyobb anyagokat, illetve az eleve tömörített formátumokat (pl. EPUB, LIT, MP3) tárhely-takarékosságból nem tesszük fel zippelve is, így ezeket vagy csak online lehet olvasgatni, vagy fájlonként a jobb egérgombbal kell lementeni, vagy az MP3 formátumnál leírt FTP kapcsolaton keresztül tudjuk letölteni a fájlokat vagy a teljes mappát.

Egyéb formátumok

A fentieken túl egyéb formátumok is előfordulnak a MEK-ben (pl. JPG, XML, TXT, XLS, EXE, TTF), ezek nem mindegyike jelenik meg a VMEK leegyszerűsített könyvoldalain (a JPG és a TXT igen), hanem csak akkor láthatók és tölthetők le, ha az "Eredeti könyvoldal" linkre kattintva átváltunk a "teljes értékű" MEK-re. Ha valakinek gondjai vannak egy speciális formátum megjelenítésével, az mek[}kukac{]oszk[}pont{]hu címen kérhet segítséget. Ilyenkor érdemes megadni a dokumentum címét vagy azonosítóját, a használt operációs rendszert, a böngésző illetve a megjelenítő szoftver verzióját és a hibajelenség minél pontosabb leírását.