4. Homoki egerek (Psammomys Crtzschm.)

A homoki egerek nemzetiségének legjellemzőbb bélyege az, hogy metszőfogaik nem barázdáltak, s csak azok belső oldalán találunk inkább csak jelzett, mintsem kialakult barázdákat.

A zömök homoki egér (Psammomys obesus Crtzschm.)

A zömök homoki egér körülbelül akkora, mint a vándorpatkány, azonban a farka jóval rövidebb, mert csak 13 cm hosszú, holott az állat egész hossza 32 cm. Hátoldala vörhenyes homokszínű, feketével pettyezett, oldalai és hasalja világossárga. Pofája sárgásfehér, finom, fekete sávokkal; füle világossárga, lábai világos agyagsárgák. Bajuszsörtéinek egy része fekete, másik fehér, végül pedig egyeseknek a töve fekete, a hasa meg világos.

Az állat Egyiptomban, a sivatag homokos helyein található, s különösen gyakori azokon a törmelék-hegyeken, melyek a Fáraók országának valamennyi városát körülveszik. Sokféleképpen elágazó, meglehetősen mély folyosókat és alagutakat ás, főképpen az alacsonyabb bokrok és kúszónövények alatt, melyek eléggé gyéren fedik lakóhelyüket s egyúttal a mindennapi táplálékot is nyujtják neki. Mivel az állat nappal is előbúvik lakásából, könnyen megfigyelhető. Gyakran 10–15 példányt lehet látni együtt futkározni, egymással játszadozva s erről vagy arról a növényről csipegetve. A közeledő ember, vagy valami kóbor kutya egy szempillantás alatt elriasztja a társaságot, de rövid idő mulva itt is, ott is, egy-egy fejecske kandikál ki a lyukból, s ha minden elcsendesül körülöttük, csakhamar ismét künn mulatozik az egész társaság. Azt nem figyeltem meg, hogy valami különösen gyors futó volna, s családi életéről sincs semmiféle megfigyelésem sem.

Az arabok tisztátalan állatnak tartják és ezért nem bántják. De annál jobban vadásszák a kóbor ebek, s nem egyszer lehet látni, amint a legnagyobb szenvedéllyel és feszült figyelemmel leselkednek a lyukai előtt.

A fogságban tanúsított viselkedését, és különösen szaporodásának a módját Dehne megfigyelései és leírásai alapján ismerjük, akinél fogságban hat kölyket ellett.