41 1945. január 2.

Kozma József vezérőrnagy, a budapesti légvédelmi tüzércsoport parancsnokának helyzetjelentése[30] Matolcsy Elek altábornagy, a légvédelmi erők parancsnoka számára.

Bp. lgv. tü.pk. Úr helyzetjelentése 1945. január hó 2. 19 h-kor

A védelmi gyűrű határa Budán: Újpesti összekötő vasúti hídtól nyugatra, Remetehegyig, onnan délnek Újszentjános-kórházon át egészen az Összekötő vasúti híd magasságáig, innen Keletnek az Összekötő vasúti hídig.
Pesten: Újpest, Rákospalota, Rákosfalva, Kőbánya, Pestszentlőrinc, Soroksár külső házsorai.
Tűzkész állapotban van még 54 ágyú és 72 gá., lrb-műszer nincs.
Légvédelemre az egységek 1/3 része van alkalmazva, a többi páncélelhárításra és földi célok ellen. Véglegesen kiesett 73 ágyú, 23 gá.
Igen erős, állandóan fenntartott ellenséges vadászbombázó és bombázó tevékenység, főleg alacsony repülésben, részben közepes magasságban, állandó bombázásokkal. Változó nagyságú bombákkal. Alacsony támadások fedélzeti fegyverekkel az ütegállások ellen, továbbá minden megállapítható jármű- és személyforgalom ellen. Saját légi elhárítás nincsen.
A lgv. tüzérség löveg nélküli egységeit ad hoc nehéz fegyverek nélkül gyalogságként vetették be. Ezek nagyrészt felmorzsolódtak.
Az összeköttetések kizárólag a városi távbeszélő-hálózatra alapozva az állandó bombázások, valamint elgs. tüzérségi és aknatűz következtében folytatólagosan kiesnek, nagyrészben már egyáltalán nem működnek. Karbahelyezésük lehetetlen. Tábori távbeszélőanyag nincs.
A vontatóeszközök nagy hiánya miatt sok löveganyag, lőszer esett ki, és emberveszteség keletkezett.
A beépített lövegek emelőszerkezetét a németek elvitték. A váltó állásokban talapzatok kiépítve nem voltak, így ezen ütegek állásváltoztatása teljesen lehetetlen. Inkább a stabil beépítésű ütegeket kellett volna elszállítani és helyettük mozgóképes ütegeket itt hagyni, de elsősorban vontatóanyagot, tehergépkocsikat és mkp-okat kellő mennyiségben.
A jelzőrendszer teljesen kiesett.
Igen nagy épületkárok, télen lakható ház alig van. Víz, villany, gáz a főváros nagy részében kiestek.
A polgári lakosságnál is tetemes veszteségek, a halottak eltemetése nehézségeket okoz. A központi kenyérellátás a mai naptól megszűnt, a kenyér pótlására részben az elcsigázott lóanyagot vágják le.
A fegyelem teljes. A város felszabadítására vonatkozólag ellenőrizhetetlen hírek vannak forgalomban, ez a lakosság hangulatának romlása folytán is mielőbb sürgős lenne.

HL M. kir. 102. légvédelmi tüzérpótosztály naplójának melléklete, 1945, január 4.
Egykorú másolat.

42 1945. január 3.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

IX. SS-hgy. hdt.:
I. 2/3-án éjszaka Sashalomtól Ny-ra folytatódtak a nehéz, váltakozó harcok. A birtokunkban lévő arcvonal előtt szd.erejű ellenséges előretöréseket hárítottunk el.
Budapest ellátása: I. 3/4-én éjjel egy második dunai hajó indul Budapestre.

HL mikrofilmtár 898/7212889.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

43 1945. január 3.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a légi helyzetről.

Légi helyzet

Élénk elg. légi tevékenység bomba- és fedélzetifegyver-támadásokkal, különösen a IV. SS-pc. hdt. és a IX. SS-hgy. hdt. arcvonalszakasza előtt. A saját támadásaink támogatása során a 4. légiflotta erős kötelékeivel 29 pc-t, 135 tgk-t. (ebből 16 hozzácsatolt pct. á-val) 50 fog. járművet megsemmisítettünk, 35 repülőgépet lelőttünk (részben Budapest felett) és 3 légvédelmi állást harcképtelenné tettünk. 2 pc-t, 50 tgk-t, 4 pct. á-t és 13 repülőgépet megrongáltunk, ill. hatásosan lőttünk.
Budapest légi ellátása sötétedéskor kezdődött meg. Az elmúlt éjszaka éjjeli csatarepülő-kötelékek összesen 190 bevetésben bombázták Székesfehérvár, Csákvár és Bicske térségét.
Budapest légi ellátását 59 He-111 és 34 Ju-52 hajtotta végre.

HL mikrofilmtár 898/7212890.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

44 1945. január 3.

Az SS IX. fegyveres hadtestének[31] napi jelentése a Balck-seregcsoportnak.

Az SS IX. fegyveres hdtpsága 1945. 01. 03., 19 óra 40

Napi jelentés 01. 03.

A Budapestért folyó csata nem csökkenő hevességgel zajlik. A Ny-i hídfő É-i és D-i szakaszára irányuló súlyos támadások délen a főellv. visszavételét kényszerítették ki. A 300-as magaslat az É-i arcvonalszakaszon a nap folyamán hétszer cserélt gazdát. Az újonnan ide vezényelt erőkkel és harckocsi-támogatással [indított] tömeges, összefogott ellenséges támadások a Kispest - Pestújhely vonalon mély betöréseket értek el, amelyek körül ez idő tájt harcok folynak. A repülőtér 18.00 óra óta elg. tűz alatt áll. Ellenintézkedések foganatosítva. A 22. SS-lov. ho. visszavétele emiatt szükséges. Saját és elg. veszteségek az egész arcvonalon súlyosak.
A repülőtér leszállásra egyelőre nem alkalmas. Ellátás csupán ledobás által lehetséges. Csakúgy mint I. 2-án, erős elg. csatarepülőgép-tevékenység. Saját vadászvédelem nincs. A 12. lgv. e. 3 repülőgépet lelőtt. Megsemmisítettünk: 3 T-34-et páncélököllel, 1 gy. löv-t, 13 gpu-t, 8 pct á-t, 11 gpi-t, 1 tgk-t, 1 lősz-járművet.

(Tgb.Nr.Ia 17/45 geh.)
Schaper Ia.

HL 13. páncéloshadosztály iratai 3. fólió
Német nyelvű eredeti irat fordítása.

45 1945. január 3.

A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

I. Az elg. az éj folyamán folytatta heves támadásait.A jobb szomszéd 12. gy. ho. bal szárny részének felmorzsolása és az elg. Rákosfalva K-en történt betörése miatt a né. elöljáró pság. a főellv-at visszavette.
A 8./III. zlj. megmaradt része felett a 18/I. zlj.pk. átvette a parancsnokságot.
Hajnalban saját tád. indult Pestújhely-től D-re a vasút vonalának visszavételére. A tád. közben súllyal a Sashalom-i vá. irányából elg. ellentád. bontakozott ki, mely saját erőinket védelemre szorította.
17h 30'-kor a 6./III. zlj.pk. kijelentette, hogy a né. részek a vasútvonal két oldalán Ny felé visszavonultak. Ezáltal a 6./III.zlj. mögé az elg. beszivárgott. A zlj. az éjjeli órákban Ny és É felé biztosít. Ök. nincs.
A 18./I. zlj-nál az arcvonal a nap folyamán lényegesen nem változott.
Az egész nap folyamán igen erős elg. légitevékenység volt. Nagy László ezds. 8. gy. epk. légitámadás áldozata lett.

II. Derült, hideg idő. Utak jól járhatók.

HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

46 1945 január 3.

A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

F. év I. 2/3-ára virradó éjjel a hadtest parancsa úgy szólt, hogy folytassák a csapatmozdulatokat Budapest belseje felé.
A hadosztály támadást indított és jelentős felderítőerőket küldött ki az egész sávban.
Csapatainkat mindenütt erős tűzzel fogadták, úgy hogy a nap folyamán a jan. 2-án elfoglalt vonalon maradtak, harcérintkezésben az ellenséggel, azzal az elhatározással, hogy másnap újrakezdik a támadást.
A jan. 2/3-ra virradó éjszaka folyamán az ellenséges szállítógépek Budapest belsejében bekerített csapatokat vettek fel és szállítottak el.
Reggel 10 órakor a 7. hadtest által kiadott 84. harcparancsnak megfelelően, a tüzérségi előkészités után folytatódott az előrenyomulás Budapest utcáin (a 115. harcparancs mellékelve).
Az előrenyomulás nehéz és minden házért és falért harc folyik.
Különösen egy a Michailescu ezredes csoportosításának jobb oldalán lévő laktanya áll ellen.
A szövetséges légierő nem ismervén pontosan csapataink helyzetét, 11 óra körül 500 méterre a 95. gy.e. első vonalának a háta mögött erősen bombázott és veszteségeket okozott.
Érezhető a gyalogság és légierő közötti jelzésrendszer hiánya.
18 óráig a hadosztálynak sikerült elfoglalni a 2081-es négyzetet, a sportpálya északkeleti sarkától 500 méterre északra eső pontot (Budapest térképe, lépték:1:25000) és az ebben a vonalban lévő facsoport nyugati részén lévő utat.
Az ellenség sorozatlövő fegyverekkel, aknavetőkkel és tüzérségi tűzzel hevesen és folyamatosan lőtte támadó csapatainkat.
18.30 körül az ellenség gyalogsággal és 5 harckocsival ellentámadást indít Michailescu ezredes csoportosítása közepén, melyet csapataink visszavernek.
Egy harckocsi megsemmisült és kettő megrongálódott.

Csapataink e napon fogjul ejtettek, illetve zsákmányoltak:
- 40 magyar hadifoglyot a 36., 6. és 10. gy.e-ből
- 40 vasúti kocsit
- 20 villamost
- 2 légvédelmi ágyút
- 5 megsemmisült harckocsit
- egy csapágygyárat és különböző alkatrészeket
- több tönkrement gépkocsit
- sok lőszert
Hősies cselekedeteikkel kitűntek a mai napon:
- Frize Barbu százados, aki megrohamozott egy erősen megerődített házcsoportot
- Diaconu Ion százados, aki a 95. gy.e. tartalékával határozottan beavatkozott az ellenség ellentámadásakor.
Részlet a I. 1-i harcokra vonatkozó vezérkari haditudósításból, amely I. 2-án este hangzott el a rádióban:
"A csatatéren tanúsított hősiességükkel különösen Mihailescu Ştefan ezredes, Băiatu Grigore őrnagy és Manta Savu hadnagy, valamennyien a 95. gy.e. tagjai, tűntek ki."
F. év I. 3-ról 4-re virradó éjszakára a parancs az, hogy a csapatok pihenjenek, hogy jan. 4-én hajnali 6 órakor újrakezdjék a támadást Budapest szíve felé.
Saját veszteségek:
- Halottak: 6 közlegény
- Sebesültek: 35 közlegény.

AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 3-4.
Román nyelvű eredeti irat fordítása.

47 1945. január 3.

Mihail Lacatuşu tábornok 115. számú harcparancsa a román 19. gyaloghadosztály hadinaplójából.

19. gyaloghadosztály     Parancsnokság, Cinkota
Vezérkar 3. iroda   1945 január 3., 20 óra
Nr. 15.402

115. HARCPARANCS

F. év I. 2-án a vasúton és az ott lévő árokban létesített ellenséges állásokat áttörtük.
A Rákoshegytől délnyugatra fekvő repülőtéren az ellenség új állásokat épít ki.
2. A 19. gyaloghadosztály f. év I. 2-ról 3-ra virradó éjjel és 3-án erőteljesen folytatja a támadást azzal a céllal, hogy elérje a 114. harcparancs céljait.
3. Michailescu ezredes csoportosítása a 94. gy.e. I. zászlóaljával kiegészítve (a csoport tartalékában) folytatja a támadást azzal a céllal, hogy csoportosítás sávjában található ellenséges állásokat felszámolja és minél előbb kijusson a Dunáig .
A szomszédokkal a kapcsolatot fenntartja.
4. A hadosztály tartaléka: a 96. gy.e. az estére elért vonalon marad, ahol megelőzi őt Michailescu ezredes csoportosítása, majd ezt követően a 96. gy.e. a hadosztály tartaléka lesz.
Követi Michailescu ezredes csoportosítását, hogy bármikor készen álljon beavatkozni az arcvonalban és a szárnyakon.
Kezdetben álcázva csoportosul a repülőtéren.
5. Tüzérség: az 1945/114. harcparancs szerint.
Kérésre Angelescu alezredes csoportosítása a hadosztály teljes sávjában tevékenykedik.
6. A hadosztály parancsnoksága: január 3-án 12 órától Józsefvárosban.

19. gyaloghadosztály parancsnoka
M. Lacatuşu tábornok

parancs szerint
A. Sitaru százados, a 3., hadműveleti iroda főnöke

AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 28.
Román nyelvű eredeti irat fordítása.

48 1945. január 3.

A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

10 órakor a hadosztály egységei változatlan harcrendben folytatják a támadást a budapesti körvasút vonalától nyugati irányba.
Az ellenséget elkeseredett harcok árán visszaszorítottuk a budapesti lóversenypálya felé.
15 órakor a lóversenypályától keletre fekvő épületeket elfoglaló ellenség tüze az egységeket megállította; ugyanitt több erős ellenállási fészket képező beásott nehézharckocsit is felfedeztünk.
Az ellenség erős ellenállásával szemben - jelentős tüzérségi támogatással - 16 órakor indult meg a támadás.
17 órakor az ellenség ellenállása megtört és folytatódott az előrenyomulás a lóversenypálya felé.
A lóversenypálya előtt gránátokkal folyt a harc.
18 órakor az egymással szorosan együttműködő egységek behatoltak a lóversenypályára és az első fázisban a pálya közepéig jutottak, amikor a lóversenypálya nyugati széléről és a tribün felöl érkező tűz megállította őket.
Annak ellenére, hogy az állások egyre erősebbek, egységeink folytatják az előrenyomulást a lóversenypályától nyugatra lévő vasút irányába.
F. év I. 3-án a lóversenypálya elfoglalásáért folytatott harcok során különösen kitűntek: a 3. gd.lov.e Podhorschi Vasile alezredes parancsnoksága alatt, 3. gd.lov.e I. osztálya Creţulescu Ion őrnagy parancsnoksága alatt, a 3. gd.lov.e 1. lovasszázada Ivancenco Iuri tartalékos alhadnagy parancsnoksága alatt, a 6. lovas-tüzérezred Neferu Dumitru ezredes parancsnoksága alatt és a 9. lovashadosztály vezérkari főnöke, Davidescu Ion alezredes a frontvonalban véghezvitt személyes cselekedetei miatt.
Veszteségek:
- Halottak: 2 közlegény
- Sebesültek: 2 altiszt 19 közlegény
Zsákmány: egy német nehéz légvédelmi ágyú
Az időjárás: szép, fagy.
Az utak járhatók.

AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 247.
Román nyelvű eredeti irat fordítása.

49 1945. január 4.

Az SS IX. fegyveres hadtestének napi jelentése a Balck-seregcsoportnak.

Az SS IX. fegyveres hdtpsága   1945.01.04, 18 óra 20

Napi jelentés 01. 04.

A Budapestért folyó csata nem csökkenő hevességgel folyik. A Ny-i hídfőt ért összes zlj-erejű támadást elhárítottuk.
A Kispest-Rákosfalva-Pestújhely vonal betörési pontjain még a legnehezebb harcok folynak. Veszteségeink a legsúlyosabbak. Az ellenség a K-i hídfőben tüzérség terén is erősödik. A tüzérség leküzdésére sürgősen csatarepülők bevetése szükséges. A repülőtér még mindig elg. tűz alatt. Leszállásra továbbra is alkalmatlan. Új terület kiépítés alatt. Egész nap alacsonytámadások bombákkal és fedélzetifegyver-tűzzel. Egy ellenséges repülőgépet lelőttünk.
Megsemmisítettünk: 2 T-34-est, 7 pct. á-t, 1 tgk-t, 1 k. gpu-t.
Zsákmányoltunk: 1 pct. puskát, 1 av-t, 2 k. gpu-t.
Ellenséges halottak: 90 megszámlált; foglyok: 59.
(Tgb. Nr. Ia 26/45 geheim)
Schaper vk. őrnagy Ia.

HL 13. páncéloshadosztály iratai 4. fólió
Német nyelvű eredeti irat fordítása.

50 1945. január 4.

A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

I. Az éj folyamán saját ellentámadás indult a Rákospatak-on túljutott elg. részek visszavetésére. Ez az egyes helyeken igen makacsul védekező elg., valamint az igen erős elg. av. tűz miatt nem járt megfelelő eredménnyel.
A 6./III. zlj-nál a helyzet tisztázására is német ellentád. indult, mely a 6./III. zlj. helyzetét megszilárdította, de a zlj. mögé beszivárgott elg. továbbra is a zlj-at Ny felé való biztosításra kényszerítette.
8h-kor az elg. a 119 hárp.-tól
[32] DNy irányba tád-t indított a 18./I. zlj. ellen, mely a Rákosszentmihály-i vá-tól kiindult elg. tád-sal együtt mindinkább tért nyert és a 18./I. zlj. a tisztázatlan helyzetek miatt arcvonalát visszavette.
A nap folyamán az elg. a D szárnyon is erősen tád-ott. Az ök. megszakadása miatt az éjjeli órákban a ho. jobb szárnyán a helyzet tisztázatlan volt.
A nappali rep. tevékenység az esti órákban is folytatódott. Épületekben és járművekben igen nagy károk keletkeztek és emberéletben is nagy veszteség volt.
II. Felhős, hideg idő. Utak jól járhatók. A légitád. és elg. tü., av. tűz miatt sok helyen megrongálódtak.

HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

51 1945. január 4.

A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Négy órakor az ellenség újra ellentámadást indított a 2066-os négyzet felől a 2082-es négyzet felé.
A ellentámadást zárótűzzel megállítottuk.
Öt óra tájban az ellenség sorozatlövő fegyverekből heves zárótüzet nyitott.
Az ellenséges légierő gyújtóbombákkal bombázta vonalainkat.
A 7. hdt. által kiadott 85. harcparancs szerint 6 órakor 3 perces tüzérségi előkészítés után folytatjuk a támadást (a 116. harcparancs másolatban mellékelve).
14 óráig csapataink elérték a 2059. és a 2085. négyzetek vonalait - a RÁKOSFALVÁTÓL nyugatra elterülő mezőt, a lóversenypálya északi részén lévő házcsoportot.
Az utcai harcok véresek voltak, az ellenség házról házra harcolt.
14.30-kor erős tüzérségi, aknavető és páncéltörőágyú-tűzelőkészítés után az ellenség tankokkal ellentámadást intézett a 9. lovashadosztály sávjában (a 19. gyaloghadosztály balján)
A 9. lovashadosztály visszavonulása miatt az ellenség tankjai behatoltak a mi bal szárnyunkba, kikényszerítve, hogy ezt a szárnyat kissé hátrébb vonjuk, egészen a 2077., 2087. négyzetek vonaláig különlegesen kritikus helyzetet teremtve ezzel.
A páncéltörő ágyúink helyben maradtak és hősiesen harcoltak az ellenséges harckocsik ellen.
Sitaru Aurel százados, a 3., hadműveleti iroda főnöke, csodálatra méltó bátorságú spontán beavatkozásával magával ragadta a hadosztály bal szárnyát és a mindenféle ellenséges fegyver erős tüze alatt álló terepen visszaállította az arcvonalat és nagy veszteségeket okozva visszaverte az ellenséget, teljesen helyreállítva a korábbi helyzetet.
Michailescu ezredes csoportosítása 18 órakor minden erejét beleadva folytatta a támadást, hogy az aznapra kitűzött célt elérje.
Veszteségek:
- Halottak: 10 közlegény
- Sebesültek: 2 tiszt - Savoiu őrnagy a 95. gy.e-ből, Popescu hadnagy a 96. gy.e-ből 3 altiszt 40 közlegény
Hadifoglyok:
- 82 magyar a 38., 36., 18., 6. és 10. gy.e-ből
- 1 súlyosan sebesült német
Zsákmány:
- 2 páncéltörő ágyú, melyekből egy megsemmisült
- egy gumicsónak
- sok fegyver és lőszer
F. év I. 4-ről 5-re virradó éjszakára a parancs aktív felderítést rendelt el, melynek célja a harcérintkezés fenntartása és hadifoglyok ejtése.

AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 4-5.
Román nyelvű eredeti irat fordítása.

52 1945. január 4.

Mihail Lacatuşu tábornok 116. számú harcparancsa a román 19. gyaloghadosztály hadinaplójából.

19. gyaloghadosztály     Parancsnokság, Józsefváros
Vezérkar 3. iroda   1945. január 4., 11 óra
Nr. 15.406

116. HARCPARANCS

1. Az ellenséget kiűztük Rákoshegyről és Budapest keleti negyedéből.
2. A 19. gyaloghadosztály folytatja a támadást, hogy minél előbb a Dunához érjen.
3. Michailescu ezredes csoportosítása a sávjában támad, hogy minél előbb elérje a mellékelt hadműveleti tervben kitűzött célt.
Tartja a kapcsolatot a szomszédokkal.
4. A hadosztály tartaléka (96. gy.e.) álljon készen beavatkozni Michailescu ezredes csoportosításának sávjában és szárnyain.
5. A tüzérség átcsoportosításra kerül, hogy a támadást segítendő a lehető leghatékonyabban tudjon beavatkozni.
6. A támadás 3 perces tüzérségi előkészítés után f. év I. 4-én 6 órakor indul.
7. Abban az esetben, ha az ellenség visszavonul, szoros harcérintkezésben kell vele maradni és a Dunáig követni.
8. A csoportok a mellékelt operatív terv alapján pontosan jelentsék az elért vonalakat.

19. gyaloghadosztály parancsnoka
M. Lacatuşu tábornok

parancs szerint
A. Sitaru százados, a 3., hadműveleti iroda főnöke

AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 29.
Román nyelvű eredeti irat fordítása.

53 1945. január 4.

A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

A 9. lovashadosztály kiadja a 97/1945. jan. 3-i napiparancsot (1. sz. melléklet).
F. év I. 3/4-re virradó éjjel az ellenség mindenféle fegyver heves tűzével válaszolt.
Az éjszakai rajtaütések nem hoztak eredményt, mivel az ellenség erős sorozatlövőfegyver-tűzzel visszaverte azokat.
6 órakor a hadosztály újrakezdte a támadást. 8 óráig semmiféle előrenyomulás nem történt, mivel az ellenség nagyon erős tűzzel válaszolt, ami minden mozgást lehetetlenné tett.
7.30-kor az ellenség ellentámadást indít kb. egy német századdal a 3. gd.lov.e és a 13. lov.e. sávjában.
Az ellentámadást könnyen megállította az arcvonal és a közvetlen irányzású tüzérség tüze. Az ellentámadás visszaverését követően az előrenyomulás nagy nehézségek közepette folytatódott.
15.20-kor új ellentámadás indult egy német zászlóaljjal és 4 nehézharckocsival.
Az ellentámadás meglepetésszerűen indult a lóversenypálya nyugati és északnyugati részén lévő park irányából, súlyos csapást mérve a 9. lov.e. jobb szárny ára.
Ezt megelőzően az ellenség tíz perces tüzérségi és aknavető-előkészítést hajtott végre.
Emiatt a jobb szárny és az arcvonal középső része (9. lov.e., a 3. gy.e. I. zászlóalja és a 13. lov.e.) kb. 500 métert visszavonulni kényszerült.
A páncéltörő tüzérség erős tüzet nyitott, visszavonulásra kényszerítve a harckocsikat, míg az ellenség ottrekedt gyalogságában a 6. lovas-tüzérezred feltartóztató tüze okozott súlyos veszteségeket.
17 órakor az ellentámadást teljesen megállítottuk.
17.40-kor az egységek átcsoportosítása után folytatódott a támadás, amely az ellenséget a lóversenypálya nyugati szélére szorította vissza.
Az ellenség több mint 30 halottat hagyott hátra.
18 órakor a hadosztály egységei elfoglalták a korábbi helyüket és harcérintkezésben maradtak az ellenséggel, amely továbbra is heves tüzérségi tűzzel és aknavetők alkalmazásával válaszolt.
Az előretolt parancsnokság a rákoskeresztúri vasút és a körvasút kereszteződésénél működik.
A nap folyamán megérkezett a 7. hadtest 27364/1945. jan. 4. parancsa, amelyben az másolatban átküldi az 1. hadsereg 45221/1945. jan. 1. rendkívüli operatív jelentését.
Másolat: 1945 újév napján az 1. román hadsereg csapatai szoros együttműködésben a szovjet egységekkel (a Nagy Szovjetunióval), miután az utolsó védelmi vonalakat megsemmisítették, (ova Nicolae tábornok hadtestével, amelyeknek bátor hadosztályai, Lacatuşu Mihail, Antonescu Ilie és Voicu Mihail tábornokok parancsnoksága alatt pillanatnyilag is utcai harcokat folytatnak a magyar főváros központja felé, behatoltak Budapestre.
Ugyanezen a napon Boiteanu Ion tábornok hadteste, miután súlyos harcok árán átjutott az észak-magyarországi hegyvidéken, a Mociulschi és Iordachescu Constantin tábornokok vezetése alatt álló hegyivadászokkal elérte az Ipoly folyót, folytatva a támadást a volt Csehszlovákia területén.
Aláirás
Az 1. hadsereg parancsnoka
Macici Nicolae hadtesttábornok

Veszteségek:
- Halottak: 7 közlegény
- Sebesültek: 20 tiszt 42 közlegény
Hadifoglyok:
- 2 magyar és 2 német
Az időjárás: szép.
Az utak járhatók.

AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 248-249.
Román nyelvű eredeti irat fordítása.

54 1945. január 4.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a légi helyzetről.

Légi helyzet

A IV. pc. hadtest előtt és Budapest térségében élénk elg. csata-, bombázó és vadászrepülő-tevékenység.
A Balck-seregcsoport támadását jó eredménnyel támogatták a 4. légiflotta kötelékei együtt a 102. m. kir. repülődandár vadász- és gyorsbombázó gépeivel.
15 ellenséges páncélost és 1 mozdonyt megsemmisítettünk, 25 ellenséges repülőgépet lelőttünk, további 4-et pedig a földön semmisítettünk meg.
Budapestet 63 He-111-es és 7 Ju-52-es légi úton látta el. Budapest ismételt légi ellátása estefelé kezdődött meg.

HL mikrofilmtár 898/7212898.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

55 1945. január 4.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

8., Balck-seregcsoport:
A Budapestért folyó csata során az 1944. 12. 24-i körülzárástól 1945.1.3-ig a IX. SS-hgy. hdt.pság. ho-ai megsemmisítettek vagy zsákmányoltak:
49 pc-t, 9 repülőgépet, 71 löveget, 97 pct. á-t, 9 pct. puskát, 125 k. és n. gpu-t, nagy mennyiségű kézi lőfegyvert és egyéb hadi felszerelést.
Az ellenség vesztesége: 990 megszámolt ellenséges halott; az ellenség többszörös vérveszteségével lehet számolni, 390 fogoly (ebből 7 átállt).

HL mikrofilmtár 898/7212901.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

56 1945. január 4.

Almay Béla ezredes jelentése a budapesti ostromgyűrűben folyó harcokról 1945. január 1-ig bezárólag.

M. kir. Honvédelmi Minisztérium 17/a. oszt. Almay Béla ezds.

Budapest ostromáról jelent.

M. kir. Honvédelmi Miniszter és a Honvédség főparancsnoka

Sopronnémeti, 1945. évi január hó 4-én Kőszeg

Budapest ostromáról 1945. évi január hó 1-ig bezárólag a következőket jelentem:
1./ Általában:
Budapest védőrsége a legbátrabban és a legkitartóbban védelmezi minden nehézség dacára Budapestet. A lakosság fegyelmezett és nyugodt. Mindenki vakon hisz a vezetők ígéretében, hogy Budapestet napokon belül felmentik. Amennyiben ez nem következik be, Budapest lakosságát, védőrségét, beleértve a Hungarista pártot is lelkileg egyszer s mindenkorra elveszítjük.
2./ Részleteiben:
a, Nyilaskeresztes párt működését az 1. sz. feljegyzésem,
b, A német hadsereg működését a 2. sz. feljegyzésem tartalmazza.
3./ A magyar harcalakulatok magatartásáról csak a legszebbet lehet mondani. A Budán álló légvédelmi tüzércsoport 6 nap alatt 18 tényleges tisztjét vesztette el. Porosz Géza szds. egyik elveszett lövegét visszaszerzendő géppisztollyal támadott meg két T-43-as harckocsit
[33]. Az egyiket harcképtelenné tette, a másiknak áldozatul esett. Lövegét visszaszerezte! A lövegek a Hegyvidéken minden védelmi állásban nyíltan, páncél nélkül állanak és a gyalogsági harcot is a lövegek előtt úgyszólván tüzérek látják el. Vasváry csoport a budapesti őrzászlóaljnál 8 napon át 5-6-szoros túlerő megismételt rohamát vetette vissza.
A Rózsadombot védő egyetemi zászlóalj hőskölteménybe illő bátor helytállást tanúsít. A gyárak környékét a munkásokból alakult kisegítő karhatalmak addig biztosították és vetették vissza a beszivárgó oroszokat. A gyárak megszállása után a legnagyobb részük a harcoló csapatokhoz jelentkezett.
3./ a munkásság mellett csak a katonai parancsnokok tartottak ki. A pártvezetőség, a gyárigazgatóság 85-90 %-a elhagyta helyét, a sokat szidott katonai parancsnokok közül senki sem. Öreg ezredesek puskával a kezükben vettek részt a gyárak védelmében. Jelentenem kell, hogy a Weiss Manfred gyár "félelmetes munkássága" ágyú és gyalogsági tűzben sok halottja és sebesültje dacára még I.1-én is termelt. Minden dicséretet megérdemel a közművek munkássága. Bizonyos, hogy bármi történjék a magyar munkásságot az eseményekért felelőssé tenni nem lehet. A hadiipar vonalán feljegyzéseket készítettem és a hős magatartást kitüntetésre fogom javaslatba hozni. Javasolom azonban az összes katonai parancsnokok és a termelő gyárak munkásai részére az első fokozatú tűzkereszt odaítélését.
4./ Javaslatok:
a., A honvédelmi miniszter úrnak már átadott névjegyzék szerinti tisztek rep.gépen való kihozását sürgősen Budapestről. Javasolom továbbá az összes csapatokhoz be nem osztott tényleges és nyugdíjas tiszteknek hasonló úton való kiszállítását.
b., valamint a magyar sebesültek szállításához magyar Ju-52 szállító rep.gépek naponta való rendszeres berepültetését kérem.
c., Javasolom harci rep.erők bevetését a teljesen szabadon garázdálkodó orosz vadászrepülőgépek megfékezésére. Ezek a gépek 2-3 emelet magasságban a házak között repülnek és az ablakokba géppuskáznak be és minden embert, járművet tűz alá vesznek. Ezek ellen a légvédelmi tüzérség működni nem tud, mert a lakóházakat rombolná szét.
Meggyőződésem, hogy az élelmezési, a lőszerhelyzet és a lelkimonumentumok figyelembevételével a felmentési kísérletnek egy héten belül be kell következnie, mert különben Budapestet a bent lévő megközelítőleg 100 000 fő német és magyar katonával elveszítjük.
5./ Budapest XII.26-26-ig(sic!) szórványosan, 26-30-ig állandó zavaró tűzben, 30-I-1-ig bezárólag 7-10 órás állandó pergőtűzben közbeeső időben állandó légitámadás alatt volt. Az utcák kihaltak, az üzletek lezárva, a lakosság a fűtetlen pincékben van. Gáz nincs, villany csak Pesten van néhány helyen. A szakértelem nélküli rombolások a vízvezetéket gyakran napokig működésképtelenné teszik. A lakosság I-1-től 3 napig napi 5 dkg kenyeret kap. XII.31-től az összes lovakat levágják. Élelmiszer még összegyűjtés esetén is legfeljebb 10-14 napig tarthat. A kórházak fűtetlenek, még a műtőtermekbe sem jut elegendő fűtőanyag. A lakosság nélkülözése minden képzeletet felülmúl.


2 db. melléklet

1. sz. feljegyzés

a Nyilaskeresztes Párt magatartásáról Budapest ostroma alatt

A Nyilaskeresztes Párt vezetősége minden központi irányítás nélkül maradt Budapesten. Sem az üzemszervezés, sem más szakosztályai nem tudták folytatni működésüket, mert a vezetők elhagyták Budapestet. XII. 26-án emlékezetem szerint a XII. kerületi pártvezető (egy igen jóindulatú és intelligens egyén) Nyilesdi vagy Nyiresdi nevezetű jelentkezett nálam és felajánlotta a párt támogatását minden vonatkozásban. Tájékoztattam őt, hogy osztályom csak a haditermeléssel foglalkozik és felvittem őt Hindy altábornagy úrhoz. Az altábornagy úr örömmel vette, a jelentkezést és kijelentette, hogy már régóta várta és hármasban abban állapodtunk meg, hogy a Nyilaskeresztes Pártvezető folytatja a propagandát a harcba való önkéntes jelentkezésre és a jelentkezőket pedig mind a Mária Terézia laktanyában székelő városparancsnoksághoz küldi. Akiket ott a magyarok fel tudtak szerelni, azokat a magyarok veszik igénybe, a többieket a németek veszik át és osztják be saját csoportjaikhoz. Továbbiakban Hindy altábornagy úr úgy fogja fel a pártot, mint egy nagy póttestet, ahonnan a napi veszteséget igényli és a párt azokat rendelkezésre bocsátja. Így a sebesültek és elesettek fegyverei a Nyilaskeresztes Párt önként jelentkezőinek kezébe kerülnek.
Kb. 1500-2000 főre becsülöm a harcoló Hungaristákat. Bátran harcolnak és a csapatokban is jó benyomást keltenek.
Pesten alig lehet látni Nyilaskeresztes karszalagot, Nyilaskeresztes jelvény is csak elvétve akad. A komoly ostrom óta nem fordultak elő önkényeskedések a párt részéről, illetve ha ilyenek előfordulnak, a pártvezetőség nyomban erélyesen közbelép és a legdrasztikusabb eszközökkel véget vet a kihágásoknak.
Minden pártember részéről hallanom kellett azt a megállapítást, hogy vezetőik cserben hagyták őket.
A rendőrséget a párt nem tartja megbízhatónak. Bejelentést tettek XII/27-én, hogy a Mosonyi utcai rendőrlaktanyában 2 000 fő álig felfegyverzett rendőr van, aki puccsot készít elő. Kiderült, hogy csak 180 fő készültség volt a laktanyában.
A honvédség elleni propagandájuk erősen veszített élességéből. Ezt a közös veszély felismerésének tulajdonítom.
Sopronnémeti, 1945. január hó 4-én.


2. sz. feljegyzés

a német hadsereg tevékenységéről a Budapest ostroma alatt

A német hadsereg tagjai Budapesten nem örvendenek népszerűségnek. Ennek okai:
1./ Igen sok német harcoló csapatot látni kényelmes elhelyezésben anélkül, hogy az ostrom kezdete óta a harcokban részt vettek volna. Ugyanakkor egyetemi hallgatók, akadémikusok, hadapródiskolai növendékek, diákok, munkások 100-ai véreztek el a védelemben.
2./ Mindenki beszéli, azt a katonai balfogást, amit Budapest körülzárásánál a németek elkövettek.
3./ A kisebb parancsnokok fölényes, kihívó, pöffeszkedő magatartásu[a]k. A lakossággal szemben követelődzve léptek fel, ha emberükre találnak meghunyászkodnak, sok önkényeskedést követnek el. Példának felemlítem azt, hogy egy beteg és egy magas szolgálattételre Kőszegre berendelt vk. ezdst. a repülőtéren, amely súlyos gyalogsági tűzben állott, másfél napon át hitegették azzal, hogy majd a következő repülőgépen küldik el. Mindkét ezredes okmányai úgy magyar, mint német részről tökéletesen rendben voltak. A fiatal német tisztek részéről a legkisebb udvariasságot sem lehet tapasztalni.
4./ A németek a magyar katonai vezetéssel szemben bizalmatlanok. Az I. hds. pság.(sic!) úgyszólván egyáltalán nincs tájékoztatva a helyzetről. Az arcvonalat Budán naponta végigjártam, védőrség beosztást sem sikerült megállapítanom. Nem láttam tankokat. A gyalogság és tüzérség összműködése benyomásom szerint egyáltalán nem volt megszervezve. A szomszéd harccsoport parancsnokok nem ismerték egymást. Az összes budapesti légvédelmi tüzérség felett egy Janza nevű német alezredes vette át a parancsnokságot, aki lehet, hogy kiváló tüzértiszt, de még a német löveg szám szerinti arány sem tette szükségessé az ő parancsnoklását. Kozma József ezds-nek ugyanis 160 ágyúja volt, a németek 20 lövegével szemben. Hindy altbgy. úr megállapítása szerint is Buda eddigi magatartása kizárólag a magyar csapatoknak köszönhető.
Hindy altábornagy úrnak proponáltuk XII/26-án, hogy a pesti hídfőt fokozatosan szűkítve törjünk előre a Budát környékező hegyek majd a megfelelő teret biztosítva 30-31-én hajtsunk végre áttörést Bicske irányában Mór felé. Az altábornagy úr javaslatát a német SS altábornagy nem fogadta el.
5./ A magyar csapatokban bizonyos kétkedést eredménye az a látszat, hogy a németek erőik zömét és magyar páncéltörő egységeket Újpest körzetébe vonnak össze. Ugyanis a látszat arra mutat, hogy ők Fót Szécsény irányában esetleg önállóan terveznek kitörést.
6./ Másfél napig figyeltem a sebesültek berakását a rep. gépekbe. Sajnos 10-15 magyar sebesültnél többet elszállítani nem láttam. Ugyanakkor legalább százszor annyi németet szállitottak el.
7./ Az üzemek bénításánál a németek időhiány miatt rombolni nem tudtak. Újpest bénítását óvatossági rendszabályból már előbb elrendeltük, így ott a németeknek rombolniuk nem lehet. A Ganz vill. rt. gépeit a munkahelyeken rombolták szét annak dacára, hogy lett volna idő a gépalkatrészek kivitelére. A MOM-ban Kelemen ezds. rendkívül erélyes közbelépésére csak a kijelölt 150 gépet bénították, a többit érintetlenül hagyták. Óvatosságból a gyógyszerüzemek, a Weiss Manfred, Danuvia, Fémáru-Fegyver és Gépgyár, Ganz, MAVAG, és a közművek kivételével az összes gyárak megbénítását XII. 31-én elrendeltem. Hindy altbgy. úr előterjesztésemhez hozzájárult.
Sopronnémeti, 1945. évi január hó 4-én.

HL VKF Budapesti helyzetjelentések gyűjtője.
Egykorú gépelt másolat.

57 1945. január 5.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a légi helyzetről.

Légi helyzet

A 2. pc. hadsereg felett csekély ellenséges légi tevékenység.
A Balck-seregcsoport felett csekély ellenséges felderítő légi tevékenység, vadász- és csatarepülőgépek elszigetelt bevetése.
A 8. hadsereg felett 7 gép ( gyaníthatóan rom. Ju-87-es ) bombatámadása Losoncra.
A saját légierő bevetését a rossz időjárás akadályozza. Összesen 140 bevetés a járműforgalom és az ellenség által megszállt helységek ellen a Garamtól K-re. 3 ellenséges repülőgépet lelőttünk. I. 4/5-én ellenséges mozgások leküzdése Székesfehérvár és Budapest között éjszakai csatarepülőgépek által.
Budapest légi ellátása a rossz idő következtében lehetetlen.

HL mikrofilmtár 898/7212907.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

58 1945. január 5.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

IX. SS-hgy. hdt.: A Budapest körüli harcok súlypontja a keleti hídfőre helyeződött át. A harcok nem csökkenő hevességgel folynak tovább, különösen heves elg. tü.- és av. tűz mellett. Mindkét oldalon magasak a veszteségek. A rendkívül kritikus lősz. helyzetünk ellenére csekély területveszteséggel sikerült a teljes keleti és nyugati arcvonal ellen irányuló erős ellenséges támadásokat szétverni és az állásokat megtartani. Az elmúlt napokban azonban a nyugati hídfőn ellenséges nyomás. Elg. csatarepülőgépek Budapest térségében fedélzeti fegyverekkel és bombázással támadtak. Az ellátási helyzet igen kritikus. 2 ellenséges repülőgépet lelőttünk, továbbá megsemmisítettünk: egy T-34-est, 4 n. pct. á-t és egyéb fegyvereket.

HL mikrofilmtár 898/7212912.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

59 1945. január 5.

A budapesti I. hadtest napi helyzetjelentése a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Főparancsnokság számára.

Napi jelentés

I. A pesti hidfő: Soroksár - Pestszentimre között kb. ezred erőben támadó ellenség Pestszenterzsébet irányában tért nyert. A 22. SS lov. ellentámadása a régi állások 80 százalékát visszafoglalta.
12. ho.: Az ellenség 29-én és 30-án Cinkota és Rákosliget között támadva, Mátyásföld villamosművekig jutott előre. Ellentámadás folyamatban.
10. ho.: Ellenséges nyomásra a ho. Rákosszentmihály északon új állásokat foglalt, ahol az elfoglalandó új állásokon túl tört előre. Mátyásföld és Rákosszentmihály irányába betört ellenség kivetésére az ellentámadás folyamatban.
II. Budai hidfő: Északon ellenség támadásai a védők tüzében összeomlottak. Középső arcvonalon kisebb járőrvállalkozások. Déli arcvonalon az ellenség támadva elérte a Lágymányos írás "L" betűjét.

HL VKF Budapesti helyzetjelentések gyűjtője.
Eredeti rádiótávirat.

60 1945. január 5.

A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

I. Az éj folyamán általában nyugalom volt. A 18./I. zlj. arcvonalán az elg. 8h 30'-kor az 566 von. ponttól D-re (Zugló K-en) erős tü. és av. előkészítés után támadott, melyet visszavertek. Ugyanekkor a tád. helyétől É-ra lévő területre beszivárogtak.
A beszivárgott részek 20-30 fős csoportokban 11h 45'-kor DNy irányba támadást kezdtek.
Ezzel egyidőben az elg. 3 szd-dal, 3 pct.á-val támadást indított a 6./III. zlj. és 18./I. zlj. csatlakozásánál. A betört elg-et a német bevetett ellentád. elreteszelte.
Nagyobb erejű ellentád. megindításához megfelelő erő nem állt rendelkezésre.
Elg. repülőtevékenység csökkent. Elg. tü-gel és av-vel lövi a város belső részeit is.

II. Borult, hideg idő. Utak némely helyen megrongálódtak. Jól járhatók.

HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

61 1945 január 5.

A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

F. év I. 4/5-ére virradó éjjel az ellenséges légierő aktívan tevékenykedett, be- és kirepülve az ostrom alatt álló városból.
Az sorozatlövő fegyverek, az aknavetők és a tüzérség tevékenysége a megszokott. Felderítőink mindenhol erős tűzbe ütköztek.
11 órakor, a 117. harcparancsnak megfelelően (másolatban mellékelve) 15 perces tüzérségi előkészítés után a támadás újrakezdődik.
Az útbaeső állások nagyon erősek.
Az ellenség több vonalban védekezik, összefüggő lövészárkokban és házról házra folytatott harcban.
Változatos, nagy tűzerővel rendelkezik.
105 és 150 mm-esnél nagyobb űrméretű tüzérséggel lő.
Csapataink kb. 100 métert tudtak előrenyomulni.
Szoros kapcsolatban állunk a szomszédokkal (jobb oldalon a 2. gyaloghadosztállyal és a baloldalon a 9. lovashadosztállyal).
Veszteségek:
- Halottak: 2 altiszt 12 közlegény
- Sebesültek: 1 tiszt - Ionescu alhadnagy a 94. gy.e-ből, 34 közlegény
Hadifoglyok:
7 magyar a 38. gy.e-ből

AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 5.
Román nyelvű eredeti irat fordítása.

62 1945. január 5.

Mihail Lacatuşu tábornok 117. számú harcparancsa a román 19. gyaloghadosztály hadinaplójából.

19. gyaloghadosztály     Parancsnokság, Józsefváros
Vezérkar 3. iroda  1945 január 5., 8 óra
Nr. 15.411

117. HARCPARANCS

1. Az ellenség harcérintkezésben van csapatainkkal, s mindenféle fegyverrel védekezik.
2. A 19. gyaloghadosztály folytatja a támadást a 116. harcparancsnak megfelelően.
3. Michailescu ezredes csoportosítása, szoros kapcsolatban a szomszédokkal, folytatja a támadást, hogy minél előbb elérje a 116. harcparancs céljait.
4. A csoportosítás tartaléka kettős telefonkapcsolatot tart az állandóan a csoportparancsnok mellett álló kerékpáros és lovas futárokkal. A hadosztály tartaléka (96. gy.e.) szintén két lovas és egy kerékpáros hírvivőt tart a hadosztálynál, két lovas hírvivőt pedig Michailescu ezredes csoportosítása mellett. A tartalék állandó készenlétben áll, hogy Michailescu ezredes csoportosítását támogathassa annak sávjában és szárnyain.
5. A tüzérség: részt vesz az előkészítésben és a támadásban, úgy ahogy ezt a részlettervben Danubianu ezredes meghatározta, miután előzőleg felvette a kapcsolatot a 7. hadtest tüzérparancsnokával.
6. A támadás megkezdése 11 órakor, a Danubianu ezredes által meghatározandó tüzérségi előkészítés után.
7. Szigorú intézkedéseket kell hozni, hogy az elért vonalakat bármi áron megtartsák és jól átgondolt tüzérségi, gyalogsági és páncéltörő tűzterv létrehozásával, védművek emelésével és beavatkozásra kész tartalékcsapatokkal a lehető legkedvezőbb feltételek mellett tudjanak szembeszállni minden gyalogsági és harckocsitámadással.
8. F. év I. 4/5-e éjszaka aktív felderitőtevékenységet kell folytatni hadifoglyok ejtése és további épületek elfoglalása céljából.
Ha az ellenség visszavonul, szoros harcérintkezésben kell vele maradni és üldözni őt.
9. A 19. utászszázad hidat épít a vasút töltésén, folytatja a Mátyásföld-Budapest út javítását, az aknamentesítést és részt vesz a háztömbök elfoglalásáért folytatott harcban.

19. gyaloghadosztály parancsnoka
M. Lacatuşu tábornok
parancs szerint
A. Sitaru százados, a 3., hadműveleti iroda főnöke

AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 30.
Román nyelvű eredeti irat fordírása.

63 1945. január 5.

Mihail Lacatuşu tábornok 118. számú harcparancsa a román 19. gyaloghadosztály hadinaplójából.

19. gyaloghadosztály     Parancsnokság, Józsefváros
Vezérkar 3. iroda   1945. január 5., 19 óra
Nr. 15.414

118. HARCPARANCS

1. Az ellenség szervezett ellenállást fejt ki az épületekben.
2. Ezen ellenállás letörése érdekében az alábbi intézkedéseket kell foganatosítani:
a) Meghatározott utcákon, azt követően, hogy a csoport parancsnoka biztonságos helyről alaposan megfigyelte az ellenséges állásokat, járőröket kell kiküldeni, melyek nagy bátorsággal és ügyességgel eljárva házról házra haladnak.
b) A tökéletesen álcázott, közelharcra gránátokkal stb. felfegyverzett felderítők meghatározott sávokban és utcákon előre meghatározott célok felé haladnak.
c) Ezen járőrök támogatására azonnal működésbe fog lépni a csoport golyószórója, az aknavetők, és főleg a páncéltörők, esetleg az e célból előretolt ágyúk.
d) Amikor a járőrök folyamatos és erős ellenállási vonalba ütköznek, pontosan határozzák meg az állásokat, amelyekre közvetlen irányzású lövéseket kell leadni:
páncéltörő fegyverekkel
ágyúkkal
gránátokkal és esetleg sorozatlövő fegyverrel
tüzérségi és aknavető-össztűzzel az épülettömbök legalsó szintjére (annak függvényében, hogy az állások mennyire jelentősek).
Miután az állásokat semlegesítették, a csoportok gránátokat és szuronyt használva rávetik magukat.
e) Az előretolt páncéltörők, aknavetők és ágyúk elhelyezkedésüket állandóan változtatva álcázott, biztonságot nyújtó fedezékekből lőnek, hogy az ellenség fel ne fedezze és meg ne semmisítse azokat.
f) A veszteségek elkerülése érdekében a zöm fedezékek mögött és álcázva halad előre azt követően, hogy a járőrök egy épületcsoportot elfoglaltak.
g) A járőrök parancsnokait és valamennyi tagját a legbátrabbak közül kell kiválasztani és a sikeres akció végrehajtása után az egység előtti dicsérettel és kitüntetésre való felterjesztéssel kell tovább bátorítani őket.
h) A szakasz, század és zászlóalj parancsnokai közelről figyelik a járőrök tevékenységét és azonnal tűzzel, sőt tartalékcsapatokkal is beavatkoznak abban az esetben, ha azok az ellenség csapdájába esnének, vagy akkor, ha a harc folytatása érdekében szükségét érzik a tartalék bevetésének.
3. Michailescu és Danubianu ezredes fogja részletesen kidolgozni és alkalmazni ezt a lakott területen belüli harceljárást, biztosítsítandó a lendületes előrenyomulást és a veszteségek elkerülését.
4. F. év 6-án Michailescu ezredes csoportosítása folytatja a támadást a 117. harcparancs szerint, előbb a bal szárnnyal a "V" formájú épületeket támadja, s e célból az épületekre irányítja az összes tűzfegyvert.
Ezen épületek elfoglalása után minden tűzfegyvert a jobb oldali fedezékek ellen irányít, hogy áttörje azokat és eljusson a vasútig.
5. A támadás ideje: kb. 9.30; a pontos támadási időt később közöljük.
19. gyaloghadosztály parancsnoka
M. Lacatuşu tábornok
parancs szerint
Sitaru százados, a 3., hadműveleti iroda főnöke

AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 31-32.
Román nyelvű eredeti irat fordítása.

64 1945. január 5.

A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Az éjszaka folyamán megérkezett a 7. hadtest 86. sz. harcparancsa, amely előírja:
- a 7. hadtest f. év I. 5-én 10 órakor újrakezdi a támadást, hogy a Kerekes(sic!) negyeden és a lóversenypályától nyugatra áthaladó vasutat elfoglalja elfoglalja és azután folytatja a támadást Budapest belseje felé.
- a 9. lovashadosztály folytatja a támadást, hogy elfoglalja lóversenypálya nyugati részét és délnyugatra a parkot, egészen a vasútig, majd folytatja a támadást az előírt sávban egészen a Dunáig.
9 órakor az ellenség kb. egy német századdal ellentámadást indított a lóversenypályától délnyugatra fekvő park irányából, azon a ponton, ahol a 3. gd.lov.e és a szövetségesek közötti kapcsolat volt.
Az ellentámadást az első harcvonal visszaverte.
11 órakor a hadosztály az egész arcvonalán támadást indít.
Az ellenség heves tűzzel válaszolt a lóversenypályától délnyugatra fekvő park épületeiből, valamint északnyugat felöl.
13 óráig az egységeknek jobb szárny ukkal sikerült bejutni a lóversenypályára kb. 100 méterre nyugatra az 59. földrajzi koordinátától viszonyítva, a bal szárnyukkal pedig elérték a 2352. négyzet közepét (a város térképe).
13 óra után a lóversenypálya tribünjeiről, a nyugatra elterülő park irányából és a 19. gyaloghadosztály sávjából jövő erős tűz miatt nem lehetett előrenyomulni. Az ellenség igen megerősítette a lóversenypálya nyugati részét és emiatt a lóversenypályán lehetetlen volt az előrenyomulás.
Veszteségek:
- Halottak: 1 altiszt 6 közlegény
- Sebesültek: 1 altiszt 19 közlegény
Hadifoglyok:
- 6 magyar fogoly
Zsákmány: 2 db négycsövű légvédelmi gépágyú
Az időjárás: szép
Az utak járhatók.

AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 249-250.
Román nyelvű eredeti irat fordítása.

65 1945. január 6.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

IX. SS-hgy. hdt.: I. 5/6-án éjjel a keleti hídfő arcvonalán két ellenséges betörést elreteszeltünk. A nap folyamán az ellenség a keleti hídfő közepén mélyen betört, ennek elhárítására nem rendelkezünk elegendő erővel. Budapesten a helyzet, különösen az ellátás vonatkozásában, igen kritikus. I. 5/6-án 36 Ju-52-es került bevetésre Budapest ellátása céljából, közülék 23 végre tudta hajtani a feladatot és 38 t lőszert, 2 m3 Otto-üzemanyagot és 2,7 t hír. eszközt tudtak leszállással behozni, 228 sebesültet elszállítani. 45 He-111-es és 9 Ju-52-es mintegy 40 t ellátmányt dobott le. Az éjszaka hozott ellátmányttól eltekintve, a IX. SS-hgy. hdt. jelenti (szó szerint egy rádiótáviratból): "a tü. lőszert eltüzeltük, a gy. lőszer rendkívül kevés és csak lőtilalommal lehet elérni, hogy a készlet tovább tartson, az üzemanyag kifogyóban van, az ellátás szigorú beosztással 01.07-ig biztosított. A sebesültek helyzete katasztrófális. A hadseregnek intézkedéseket kell tennie 3000 sebesült elszállítására". Mivel a Csepel-szigeten újonnan berendezett repülőtér az erős ellenséges tevékenység miatt már nem használható, az ellátás az elkövetkezendő éjszaka - megfelelő időjárás esetén - csak ledobással oldható meg.

HL mikrofilmtár 898/7212917.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

66 1945. január 6.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a légi helyzetről.

Légi helyzet

Budapest az elmúlt éjszaka 21 Ju-52-es (leszállás), valamint 49 He-111-es és 9 Ju-52-es (ledobás) révén kapott ellátást légi úton. Légi ellátás végrehajtása ma éjszaka csak az időjárás javulása után lehetséges.

HL mikrofilmtár 898/7212918.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

67 1945. január 6.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

IX. SS-hgy. hdt.: A Budapestért folyó harcok hevességge a helyőrség legkeményebb megterhelése és nehézségei mellett óráról órára fokozódik. Miközben az ellenség a nyugati hídfő elleni támadásait kisebb vállalkozásokra korlátozta, koncentrikus támadásokat intézett a keleti hídfő ellen erős tü., pc. és csatarepülőgép-támogatással, helyenként betöréseket ért el, amelyekért harcok folynak. Kőbányát és Zuglót feladtuk. A támpontszerű első vonal - a törzsek és a kiszolgáló alakulatok legszigorúbb átfésülése[34] ellenére - a súlyos veszteségek miatt naponta vékonyabb lesz. Fokozott elg. csata- és bombázórepülőgép-tevékenység bombázással és fedélzeti fegyverek tüzével. Saját légitámogatás nincs. A 12. lgv. e. az alárendelt m. légvédelmi egységekkel a földi harcban eredményesen támogatja a gyalogságot és lelőtt 15 elg. repülőgépet, ebből 2 DB 3-ast, 12 IL 2-est és 1 Lag-ot. Az ellátási helyzet, mindenekelőtt lőszer vonatkozásában, rendkívül kritikus. A légi ellátás nem kielégítő. Megsemmisítettünk: 2 pc-t pc-ököllel, 1 sztálinorgonát[35] és 11 n. pct. á-t (rádiójelentés).

HL mikrofilmtár 898/7212922-7212923.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

68 1945. január 6.

A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

I. Elg. a nap folyamán folytatta támadásait. A 18./I. zlj-nál és a 93. né. pcgr. e. arcvonalán kisebb betöréseket ért el, melyet elreteszeltek.
A 18./I. zlj-jal egész nap, a 6./III. zlj-jal 15h-ig a vonalas ök. szünetelt.
A 6./III. zlj. védőkörletében a nap folyamán 3 erős elg. tád-t vertek vissza. Közben a zlj. súlyos veszteségeket szenvedett.
A nap folyamán a jobb szomszéd 12. ho-nál is súlyos elg. tád-ok voltak és bal szárnyán az elg. betörést ért el.
Este a 93./I. né. zlj. ellentád-a tért nyert és a főellv-at visszavette. Ettől kezdve nyugalom volt.

II.Borult idő. Kisebb havazás.
Utak jól járhatók.

HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

69 1945. január 6.

A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály német összekötő tisztjének helyzetjelentése.

Német összekötő tiszt 10. gy. hop-nak háp-ján

Helyzetjelentés

1./ Elg. 7.30-kor a Bosnyák u. és Szugló utcába nagyobb erővel betört, amikor is a 93./I. zlj. súlyos veszteséget szenvedett.
9.00. A Rákos p. és Szugló u. kereszteződés területén elg. gyülekezést figyeltek meg.
10.00 93/I. zlj.
[36] jelenti, hogy 7 pct.á-t harcképtelenné tettek.
14.15. 93/I. zlj. jelenti, hogy nagyobb elg. erők ismét betörtek, ellentád-hoz ereje nincs.
2./ Első vonal: a 3./III. zlj. első vonala változatlan. A továbbiakban: Bosnyák-tér, Bosnyák u. DNy-i sarka, Újvidék u. közepéig, onnan Báróczy úton az "y" betűig.
3./ Jobb és bal szomszédokkal a szoros ök. megvan.
4./ Létszám:
18./I. zlj.: 5 ti., 1 thts., 27 leg.
8./III. zlj.: 4 ti., -, 47 leg., 2 av., 2 pct. á. (37 mm),
54.u.zlj.: 1 ti., - 7 leg.
18.riadó szd.. 5 ti., 2 thts., 72 leg., 2 gsz., 2 gp.
Hungárista: 1 ti., -, 92 leg.
5./ Az egyes csoportok személyi és anyagi veszteséget nem jelentettek.
6./ F. hó 6-án 05h-kor a 93./I. zlj-hoz bevonult 80 fő leg.
7./ Kérek Krämer őrnagy úr részére 5 /:öt:/ drb. Budapest térképet /: 1:12.500 :/

Háp., 45. I. 6. 15.
Lieber hdgy.

HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

70 1945. január 6.

A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

F. év I. 5-ről 6-ra virradó éjszaka az ellenséges légierő bombázta az első vonalat és élőerőben veszteségeket okozott nekünk, elsősorban a 95. gy.e-ben (Iordache százados százada)
Az ellenség a háztömbökben ádázul védekezik, főleg a "V" alakú házakban.
Az ellenség szervezett állásrendszere meggátolt minden előrenyomulást, úgyhogy a hadosztály által 9.30-kor végrehajtott támadás sem hoz eredményt (118. különleges parancs másolatban mellékelve).
Az ellenség sorozatlövő fegyverekkel, aknavetőkkel és nehéztüzérséggel keményen védekezik.
A legnehezebbnek a lakott területeken folytatott harc bizonyult, az ellenség elszántan véd minden egyes házat, minden egyes falat és utcasarkot.
Hozzávetőleges veszteségek:
- Halottak: 4 közlegény
- Sebesültek: 2 altiszt 29 közlegény

Hadifoglyok:
- 5 magyar a 8., 54., 6. gy.e-ből, a 207. lgv. o-ból, 74. tü.o-ból
Ezen a napon jelentkezik Vasilescu Constantin ezredes és átveszi a 19. gyaloghadosztály gyalogsági parancsnokságát, a sebesülése miatt elszállított Seracin Ghed. ezredes helyett.

AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 5-6.
Román nyelvű eredeti irat fordítása.

71 1945. január 6.

Mihail Lacatuşu tábornok 119. számú harcparancsa a román 19. gyaloghadosztály hadinaplójából.

19. gyaloghadosztály     Parancsnokság, Józsefváros
Vezérkar 3. iroda   1945. január 6., 22 óra
Nr.15.418

119. HARCPARANCS

1. Az ellenség tartja korábbi állásait.
2. A 19. gyaloghadosztály f. év I. 7-i támadásának célja, hogy elfoglalja a jobb szárny án lévő ellenséges fedezékeket és az ezek mögött lévő épületeket, és a bal szárnyon a "V" formájú épületeket, azután folytatja a támadást, hogy elérje a vasutat.
3. Vasilescu ezredes csoportosítása:
94. gy.e.,
95. gy.e.,
a 42. tüzérezred III. osztálya (120 mm-es aknavetők),
19. és 119. páncéltörő ütegek,
a szövetséges 114. páncéltörő ezred,
minden erejükkel támadnak, hogy feltétlenül elfoglalják előbb jobb szárny on lévő ellenséges fedezékeket és a mögöttük lévő épületeket, majd a bal szárnyon lévő "V" formájú épületeket, és azután erélyesen folytatják a támadást, hogy minél előbb eljussanak a vasúthoz.
4. A hadosztály tartaléka: a 96. gy.e. álljon készen a beavatkozásra Vasilescu ezredes csoportosításának arcvonalán és szárnyain.
5. Tüzérség: a támadás előkészítésében és támogatásában részt vesz a hadosztály saját tüzérsége, valamint odavezényelt tüzéregységek, úgymint egy tábori tüzérosztály és egy nehéztüzérosztály a 9. lovashadosztálytól, valamint egy tarackos tüzérosztály a 2. gyaloghadosztálytól.
A támadás tüzérségi előkészítésének és támogatásának részletes tervét Danubianu ezredes és a 7. hadtest tüzérparancsnoka dolgozza ki.
E tervet a terepen teljes egészében, a lehető legpontosabban kell végrehajtani.
6. A támadás f. év I. 7-én 11 órakor kezdődik 20 perces tüzérségi előkészítés után.
7. Egész éjjel élénk felderítő tevékenységet folytatnak, hogy minél több hadifoglyot ejtsenek és kitapasztalják az ellenség állásait.
Ha rést találnak, ott a zöm benyomul a következő cél felé.
8. Vasilescu ezredes intézkedik, hogy a gyalogosok azonnal kihasználják a tüzérségi támadás hatását és lerohanják az ellenség fedezékeit, amelyeket a tüzérség és a nehéztüzérség továbbra is tűz alatt tart, míg a gyalogság a biztonsági vonalat megközelíti. A tűz meghosszabbítását a gyalogosok azonnal használják ki.
A zászlóaljak parancsnokai személyesen felelnek azért, hogy a gyalogság minél gyorsabban haladjon előre és rohanja le a célpontokat; hogy ne használjanak el túl sok lőszert anélkül, hogy a gyalogosok kilépnének a fedezékekből.
A zászlóaljparancsnokok és segédtisztjeik a támadó vonal mögött záróvonalat képeznek és minden katonát, aki nem indul támadásra vagy visszafordul, ott helyben megfenyítenek
[37].
A támadás előtt a zászlóaljak, századok és szakaszok parancsnokai hívják fel az emberek figyelmét a gyalogság támogatására nagymennyiségű tüzérségi lőszert felhasználó tűzelőkészítésre és mindazon súlyos következményekre, amelyek bármelyik katonára várnak, aki nem hajtja végre a támadási parancsot és nem megy a lehető legygyorsabban a cél felé, melyet az ellenséget mindenáron szétverve feltétlenül el kell foglalnia.
Minden egység parancsnokának minden erejével pontosan végre kell hajtania a fenti parancsot.
Ahol bármilyen lazaságot vagy késlekedést észlelek, a legdurvább eljárást foganatosítom a vétkesek ellen.

19. gyaloghadosztály parancsnoka
M. Lacatuşu tábornok
parancs szerint
A. Sitaru százados, a 3., hadműveleti iroda főnöke

AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 33-34.
Román nyelvű eredeti irat fordítása.

72 1945. január 6.

A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

A f. év I. 5/6-ra virradó éjjel a bal szárnyon szövetségeseink manővert hajtottak végre északnyugati irányban azzal a céllal, hogy a lóversenypálya délnyugati részén lévő parkban álló épületek mögé kerüljenek, ezzel segítve egységeinket a lóversenypálya teljes elfoglalásában.
A szövetségesek ezen hadmozdulata nem sikerült, mert az ellenség erős tűzzel visszaverte azt.
10.45-kor megkezdődik a tüzérségi előkészítés.
11-kor kezdődik a támadás.
Az ellenség nagyon erős - elsősorban tüzérségi - tűzzel válaszolt. Az ellenség minden továbbhaladásra tett kísérletet megakadályozott.
17 órakor újabb tüzérségi összpontosítás után újrakezdődik a támadás.
A manőver a 3. gd.lov.e-del és a 13. lov.e-del kezdődik és a 9. lov.e. helyben marad, mivel jobb szárny án a 19. gy.e. sávjából kapott ellenséges tűz megállította.
18 órakor a helyzet a következő: a jobb szárny - a 9. lovashadosztály és a 31. gy.e. I. zászlóalja - helyben maradt, a bal szárny - a 3. gd.lov.e - és, a 13. lov.e. közepe előre tudott haladni a vasúttól számított 200 méterre keletre.
Ebben a helyzetben a 13. lov.e-nek sikerült elfoglalni az első tribünt a lóversenypályától délnyugatra eső parkban.
A lóversenypályán a harc nagyon nehéz a fedezék hiánya és a megfagyott föld miatt, amely lehetetlené teszi, hogy a harcolók beássák magukat. Az előrenyomulás csak azután vált lehetségessé, miután az ellenséges tűzfészkeket páncéltörő lövegekkel és a legtöbb esetben közvetlen irányzással tüzelő támogató tüzérséggel elhallgattattuk.
A szövetséges légierő támogatása ezen a napon nem hozott eredményt, mivel esetenként a baráti peremvonalakat géppuskázták és bombázták.
Veszteségek:
- Halottak: 3 közlegény
- Sebesültek: 11 közlegény
Hadifoglyok:
- nem volt
Az időjárás: szép
Az utak járhatók.

AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 250-251.
Román nyelvű eredeti irat fordítása.

73 1945. január 6.

A Pest légvédelmi tüzércsoport elhelyezkedése, tűzereje és parancsnoki beosztása.

Pest lgv. tü. csop.

1.
204/5. á. ü.
206/11. á. ü.
2 cső
1 cső
Nagyvárad tér
Létray hdgy.
2.I./1. á. ü.3 csőVásártérBoda szds.
3.201/3. á. ü.4 csőVásártérLaky fhdgy.
4.201/11. gá. szak.2 csőPetőfi térBalogh fhdgy.
5.201/16. gá. ü.4 csőVásártérSzőke hdgy.
6.201/17. gá. szak.1 csőKvassay zsilipTrelay hdgy.
7.204/14. gá. ü.
I. szakasza
II. szakasza

2 cső
2 cső
Hangya közp. épület
Ök. vasúti híd Pest
Horthy híd Pest
Roób fhdgy.
Török fhdgy.
Stohlhoffer fhdgy.
8.204/17. gá. fszak.1 csőFerenc József híd PestKerek hdp.
9.I./3. gá. ü.
3. félszakasz
6. félszakasz

1 cső
1 cső
Nádor u. 9.
Gresham palota
Lánchíd Akadémia
Bölcsök hdgy.

Tátray zls.

Budapest, 1945. I. 6.-án

HL M. kir. 204. légvédelmi tüzérosztály iratai, 42. doboz
Egykorú hiteles másolat.

74 1945. január 7.

A német 13. páncéloshadosztály és a "Feldherrnhalle" páncélgránátos-hadosztály heti állományjelentése a IX. SS-hegyihadtest-parancsnokságnak.

Titkos! HQDXE/FUE 1019 Az SS IX. hadtestének 13. pc.ho., Ia

Tárgy: heti jelentés

13. pc.ho. (pk.: Schmidhuber vezérőrnagy, Ia: von Ekesparre vk. alez.) 6 zlj., ebből 6 leharcolt, riadóegységekkel feltöltött zlj.
66./I.[38]124[39]
66./II. riadóegységekkel együtt184
93./I.112
Wiebe-zlj. (riadóegységek)125
13. pc. feld.oszt.192
4. pc. u. zlj.150

 alárendelve: a 10. és 12. m. gy. ho. összes része 507
 leadva: a 93./II. a LXXII. hadtestnek, jelenleg a 3. pc.ho-nak
     a 13. táb. pótzlj. a m. 2. pc.ho-nak

2. a. 4 7,5 cm-es n. pct. á. (gv.)
    c. 3 Pz. IV L
[40], 2 lgv. Pz. IV[41]
    d. 3 Pz. V[42], 1 pk-i Pz. V
   alárendelve: 3 7,5 cm-es n. pct. á. (gv.) a m. 2. és 4. hu. e-től
     7 7,5 cm-es n. pct. á. (gv.) a m. 12. gy. ho-tól
     3 7,5 cm-es n. pct. á. (gv.) a m. 10. gy. ho-tól
     3 rohamtarack a Billnitzer-csoporttól
     a Grün-harccsoport (FHH[43]): 1 Pz. V, 1 Pz. IV L, 2 Pz. IV[44]

3. 2 k. ü. (9 cső)
    1 n. ü. (4 cső)
    alárendelve:
     8 k. ü. (28 cső)
     3 n. ü. (11 cső) mindkettő a m. 10. és 12. gy. ho-tól
    leadva a 8. SS-lov. ho-nak:
     1 á. ü. (4 cső)
     2 n. ü. (9 Hummel[45])

4. 90 %
5. IV.[46]


Feldherrnhalle pcgr-ho. (pk.: Pape vezérőrnagy, Ia: Schöneich vk. alez., a hop. megbízottja: Wolf alez.

1. 4 zlj., ebből 2 gyenge, 1 átlagos, 1 táb. pótzlj. (csupán riadólegénység)
1. pcgr-e./I.175
1. pcgr-e./II.280
pc. u. zlj.131
riadószázadok összesen330


 leadva: a ho-pkság. a vezetési osztaggal
    pcgr-e./I.
    a pco. két százada
    a tü.e./I. 2. és 3. üt-e
    az 1. pcgr-e. 2. és 3. szd-a
alárendelve: m. várőr-zlj 48
    m. 4. hu. e. 31
    csendőr-tanzlj. 87
    Budapest rendőr-zlj. 10

2. 1 Pz. V, 4 Pz. IV, 6 rolög., 1 n. pct. á.
   leadva: 5 Pz. V, 3 lgv. Pz. IV, 2 Jagdpz. IV[47], 3 n. pct. á.
   alárendelve: 1 m. rolög., 2 m. n. pct. á.

3. 2 n. ü. 8 csővel
    1 á. ü. 2 csővel
    1 k. ü. 4 csővel
    leadva: 2 n. ü. 8 csővel
    alárendelve: 3 m. k. ü. 10 csővel

4. 65 %, a riadóegységekbe beosztott járművezetőkkel 75 %
5. IV.

13. pc.ho. Ia
45/25. titk.

v. Ekesparre s. k.
vk. alez.

HL 13. páncéloshadosztály iratai, 9. és 10. fólió
Német nyelvű rádiótávirat fordítása.

76 1945. január 7.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

IX. SS-hgy. hdt.: Az előző naphoz hasonlóan a 11. napon is a keleti arcvonal állt a Budapestért folyó harcok középpontjában. A harcok különösen délen és délkeleten váltak rendkívüli hevessé. Az ellenségnek erős tü., pc-ok és csatarepülőgépek bevetésével súlyos saját és ellenséges veszteség mellett sikerült védelmi vonalunkat feltörni. Kispesten elkeseredett utcai harcok tombolnak. A Keleti pályaudvartól délre két betörést ellenlökéssel elhárítottunk. Az ellátási helyzet - különösen lőszer tekintetében - a légi ellátás elmaradása miatt rendkívül kritikus.
Az összveszteség XII. 24-től I. 6-ig bezárólag 5 621 fő.

HL mikrofilmtár 898/7212926.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

76 1945. január 7.

A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

I.
A nap folyamán az elg. nem folytatta támadásait.
Valószínűleg az elg. erőket von össze új tád. megindításához.
A kölcsönösen erős tü. és av. tűzön kívül említésre méltó esemény nem történt. Saját tü. elg. gyülekezéseket és csoportosításokat lőtt.
A ho. arcvonalától D-re elg. betörés következtében a helyzet tisztázatlan.
Hop. a mai nap folyamán tiszti járőröket küldött a csellengők összegyűjtésére.

II.Borult idő. Kisebb havazás.Utak jól járhatók.

HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

77 1945. január 7.

A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

A f. év I. 6-ról 7-re virradó éjszaka sikertelenül próbáltuk megkerülni a "V" alakú házaknál lévő állásokat.
Az ellenség ezekben a házakban keményen védekezik és sok fegyverrel rendelkezik.
11 órakor a másolatban mellékelt 119. harcparancsnak megfelelően 20 perces tüzérségi előkészítés után újabb támadás indul az ellenség jobb szárny on lévő fedezékei ellen.
A támadásnak egyes helyeken sikerült behatolnia az ellenség vonalaiba.
A gyalogság ékei behatoltak a 2065., 2059. négyzetekbe.
Az ellenség mégis védekezett, lévén hogy jól meg volt erődítve, úgy az utcán, mint a házakban, ahol erős tűzrendszerrel rendelkezett.
E napon a hadműveletek során csapataink érzékeny veszteségeket szenvedtek:
- Halottak: 16 közlegény
- Sebesültek: 3 altiszt 92 közlegény

Hadifoglyok:
- 7 magyar a 8. gy.e-ből és a 151. munkásszázadból
A elmúlt napokban a csapataink által elfoglalt negyedekben találtunk:
- egy csapágygyárat és alkatrészeket
- a Dr. VANDER gyógyszergyárat
- egy konzervgyárat
- egy sörgyárat
- egy édességgyárat
- egy gázolaj- és olajraktárat, mindet SASHALMON.

AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 6.
Román nyelvű eredeti irat fordítása.

78 1945. január 7.

Mihail Lacatuşu tábornok 120. számú harcparancsa a román 19. gyaloghadosztály hadinaplójából.

19. gyaloghadosztály     Parancsnokság, Józsefváros
Vezérkar 3. iroda   1945. január 7., ... óra
Nr. 15.423

120. HARCPARANCS

1. Az ellenség kisebb veszteségektől eltekintve tartja korábbi állásait.
2. 19. gyaloghadosztály 1945. jan. 8-án folytatja az előrenyomulást, hátulról és a szárnyak felől támadja az ellenséges állásokat, amelyek a vasút és saját vonalaink között vannak.
3. Vasilescu ezredes csoportosítása f. év I. 8-án 1 órakor 10 perces tüzérségi előkészítés után a 9. lovashadosztállyal együtt támadást indít, először elfoglalja a teljes tűzerővel tűz alá vett "V" alakú épületeket és a jobb szárny on lévő ellenséges fedezékeket, azután folytatja a támadást, hogy elérje a vasutat.
4. Michailescu ezredes csoportja:
a 95. gy.e. II. zászlóalja (Băiatu őrnagy),
19. és 199. páncéltörő ütegek (Sacarin hadnagy),
egy 75 mm-es ágyús szakasz,
a 95. gy.e. 81,4 mm aknavetői
1945. jan. 8-án 9 órakor támadást indít az utca hosszában, hogy elérje a vasutat és hogy a Vasilescu ezredes csoportosításával szembenálló ellenség hátába és oldalába kerüljön. Északról déli irányában megtisztítják a háztömböket.
5. A tüzérség: Danubianu ezredes tervének megfelelően előkészíti és támogatja a támadást.
6. Michailescu ezredes 1945. jan. 7/8-ra virradóra elhelyezi a csoportosítást a támadás megindulási vonalában (a 2. gyaloghadosztály vonala).
7. Maximálisan ki kell használni az közvetlen ágyútüzet és az aknavetőket, melyeket álcázva, fedezék mögött kell elhelyezni.
8. Intézkedni kell, hogy a támadó hullám ne vesztegesse az időt az épületek alapos átkutatásával, ezt az őket követő csoportok végezzék el.
9. Végrehatják a 118-as rendkívüli parancs előírásait.
10. A 19. hiradószázad közvetlen kapcsolatot teremt a hadosztály és Vasilescu ezredes csoportja között.

19. gyaloghadosztály parancsnoka
M. Lacatuşu tábornok

parancs szerint
A. Sitaru százados, a 3., hadműveleti iroda főnöke

AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 35.
Román nyelvű eredeti irat fordítása.

79 1945. január 7.

A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

F. év I. 7-e folyamán a 3. gd.lov.e és a 13. lov.e. manővert hajtanak végre dél felé, hogy elfoglalják a lóversenypálya délnyugati részén lévő parkot, megkönnyítve ezzel a jobb szárny (Grunau alezredes csoportja) haladását.
15 perces tüzérségi előkészítés után 11.30 -kor megkezdődött a támadás.
A hadműveleteket és a súlyos harcokat követően 13 órakor sikerült a 3. gd.lov.e-nek elfoglalni a park délnyugati sarkát, a 13. lov.e-nek a központi tribünt, a 9. lov.e. pedig eljutott 200 méterre a vasúttól keletre.
13 óra után már nem lehet előrehaladni a vasút keleti oldalán lévő erős ellenséges fedezékek miatt, ahonnan jól szervezett nagy tűzerővel válaszoltak.
Veszteségek:
- Halottak: 1 tiszt 4 közlegény
- Sebesültek: 3 altiszt 22 közlegény
Hadifoglyok:
- nem volt
Az időjárás: szép, havazás.
Az utak járhatók.

AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 251.
Román nyelvű eredeti irat fordítása.

80 1945. január 8.

A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

IX. SS-hgy. hdt.: Az ellenség éjszaka is folytatta a támadásait a keleti hídfő ellen, különösen Rákosszentmihály NY-i térségében - zlj. erőben -, és kihasználva a sötétséget, NY-i irányban megkerülte a főellv-ban lévő támpontjainkat. Erős tü. és av. tűz a teljes szakaszon.
A légi ellátás I. 7/8-án éjjel is elmaradt.

HL mikrofilmtár 898/7212932.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.



Jegyzetek

[30] A jelentést Böckh György hadnagy 1945. január 2-án este repülőgéppel kirepülve hozta ki a bekerített Budapestről.

[31] A Waffen-SS alakulatai megnevezésében elkülönítette a birodalmi és népi németekből, valamint a germán fajúnak nyilvánított európai népek (pl. hollandok, svédek, finnek) tagjaiból felállított egységeket és parancsnokságokat az emberhiány pótlására kényszerűségből átvett egyéb nációk (pl. bosnyákok, lettek vagy éppen magyarok) képviselőiből szervezett csapatoktól. Az utóbbi kategória a besorolt státusz jeleként az SS valamilyen egysége volt (... der SS), s nem SS-egység. Erre a látszólag értelmetlen különbségre ideológiai okokból az SS-nél kínosan ügyeltek, bár itt is több variáció volt használatban. A Wehrmacht ezzel alig törődött, így annak irataiban igencsak kusza megjelölések láttak napvilágot. Jelen esetben természetesen ugyanarról a hadtestről van szó.

[32] A háromszögelési pont térképi jele.

[33] A németek így jelölték a T-34/76c közepes harckocsi 1943-ban megjelent, parancsnoki kupolával szerelt változatát, amelynek a korábbiaktól eltérően (de a német közepes és nehézharckocsikhoz hasonlóan) 4 helyett 5 főnyi kezelőszemélyzete volt.

[34] A németek így nevezték azt a kiválogatási folyamatot, amellyel a nem harcoló csapatrészek (például törzsek, híradó- és vonatalakulatok stb.) fizikailag harcképes tagjait gyalogsági feladatok végrehajtására gyűjtötték össze és osztották be utánpótlásként az első vonalban harcoló zászlóaljakba.

[35] A szovjet BM-sorozatvetők ragadványneve.

[36] A német 13. páncéloshadosztály 93. páncélgránátos-ezredének I. zászlóalja.

[37] Feltételezhetően felkoncolást alkalmaztak.

[38] A hadosztály 66. páncélgránátos-ezredének I. zászlóalja.

[39] A számok az adott alakulat harcképes katonáinak létszámát jelzik.

[40] Típusneve ellenére (Pz.) ez nem harckocsi volt, hanem Pz.IV alvázra szerkesztett és egy L/70 csőhosszúságú 7,5 cm-es löveggel ellátott, forgótorony nélküli vadászpáncélos. A hosszú lövegcső és a vastag homlokpáncélzat (80 mm) miatt a harcjármű orrnehéz volt, ezért a német katonai zsargon a páncéloscsapatok egyik megalapítója után Guderian-kacsának is nevezte.

[41] Pz.IV alvázra szerelt légvédelmi gépágyú.

[42] A Panther (Párduc) nevű német nehézharckocsi-típus 45 t tömegű, úton 46 km/h maximális sebeséggel mozgó harcjármű hatótávolsága egy feltöltéssel csupán 177 km volt. Páncélvastagsága 40-80 mm volt, főfegyverzetét egy 7,5 cm-es L/70 csőhosszúságú harckocsiágyú és 2 db 7,92 mm-es géppuska alkotta. Kezelőszemélyzete 5 főből állt.

[43] A "Feldherrnhalle" páncéloshadosztály nevének rövidítése.

[44] Német közepes harckocsitípus, valószínűleg H vagy J -változat. A 26 t tömegű harckocsit már L/48 csőhosszúságú harckocsiágyúval és 2 db 7,92 mm-es géppuskával szerelték fel. Maximális sebessége 38 km/h volt, egy feltöltéssel 200 km-t tudott megtenni. Páncélvastagsága 20-80 mm volt. Kezelőszemélyzete 5 főnyi volt.

[45] Pz.IV alvázra szerelt 15 cm-es nehéz tábori tarack. A 23,5 t tömegű önjáró löveg kezelőszemélyzete 6 fő volt.

[46] Az alakulat harcértékére utal: védelemre korlátozottan alkalmas.

[47] Formailag a Pz.IV L-hez hasonló, Pz.IV harckocsialvázra szerelt forgótorony nélküli vadászpáncélos. Fegyverzete egy csőszájfékkel ellátott 7,5 cm-es L/48 csőhosszúságú lövegből és egy 7,92 mm-es géppuskából állt.




Kezdőlap