hirek.prim.hu
2007. május 21.

http://hirek.prim.hu/cikk/61200/

MEK: webtér-archiválás és képadatbázis az elektronikus könyvtár tervei között

Újabb digitalizált könyvekkel és XIX. századi folyóiratokkal bővült a Magyar Elektronikus Könyvtár; a tervek között egy képadatbázis létrehozása és a magyar webtér archiválása is szerepel - közölte a Magyar Elektronikus Könyvtárért Közhasznú Egyesület ügyvezető elnöke pénteken az MTI-vel.

Moldován István az egyesület szegedi közgyűlését megelőzően az MTI-nek elmondta: 15 millió forint támogatást kaptak az Internet Szolgáltatók Tanácsától a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)tartalomfejlesztésére, amelynek keretében könyveket és régi, XIX. századi folyóiratokat digitalizáltak.

A jövőben tovább bővítik az egyre népszerűbb hangoskönyv-állományt, és befejezés előtt áll festményszöveg-elemző sorozatuk is. Lefektették egy új szolgáltatás, egy képadatbázis alapjait is, amelybe elsőként, tesztjelleggel az Országos Széchényi Könyvtár Apponyi-metszetgyűjteményét építik be - tette hozzá Moldován István.

Tájékoztatása szerint a MEK könyvtáros hallgatók jelentkezését várja, akik önkéntes munkával besegítenének az elektronikus könyvtár fejlesztésébe. Erre a szűkös erőforrások miatt van szükség, ugyanakkor a hallgatók tapasztalatokat és gyakorlatot szerezhetnek - mutatott rá az egyesület ügyvezető elnöke.

A magyar webtér archiválása is a tervek között szerepel - jegyezte meg Moldován István. Ez azt jelenti, hogy havonta vagy félévente pillanatfelvételt készítenek egy adott szempontból fontos internetes oldalról. Mint mondta, a MEK-nek már van egy minigyűjteménye.

Ezt a munkát általában a nemzeti könyvtárak és konzorciumok végzik szerte a világban, Magyarországon ehhez partnerek kellenek - hangsúlyozta Moldován István.

Mader Béla, az egyesület elnöke, a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának igazgatója hozzátette: a világ egyre inkább az elektronikus formában elérhető tartalmak használata, gyűjtése irányába halad. Ez azonban nem jelenti a régi formának sem a haszontalanságát, sem a használhatatlanságát - vélekedett a szakember.

A hozzáférés szempontjából az elektronikus közeg jobban elérhető ugyan, de vannak olyan területek, ahol a hagyományos forma sokkal praktikusabb - mutatott rá Mader Béla. Példaként említette az elektronikus formában elérhető egyetemi könyveket, tananyagokat, amelyeket a hallgatók kinyomtatnak és beköttetnek, mert így firkálni és jegyzetelni tudnak bele.

Forrás: MTI Sajtóadatbank