2. Vörös kengurupatkányok (Aepyprymnus Gray)

Ezt a nemet egyetlenegy fajával Thomas szerint a szőrös orr, vöröses szín, a hátul feketeszínű fülek, és csípőjének fehéres gyűrűje jellemzi, mely azonban meglehetősen elmosódott.

A vörös kengurupatkány vagy barunga (Aepyprymnus rufescens Gray)

Ezt a fajt a legnagyobb és legerősebb kengurupatkánynak nevezhetjük, legalább is őneki vannak legerősebb hátsó végtagjai. Szőre keményebb és sörteszerűbb, mint rokonaié. „Színbeli különbséget a két nem között alig lehet felismerni, de nagyságra nézve a nőstény határozottan kisebb a hímnél.”

Gould azt mondja, hogy „igen gyakran a köves, elhagyatott dombláncolatokon, melyek a Hunter folyó felső folyásának füves térségeit szegélyezik, s más hasonló tájakon találtam meg. Egész napon keresztül összegömbölyödve fekszik melegen kibélelt fészkében, amelyet valami csenevész bokor tövében vagy pedig egy kidűlt fa alatt helyez el.”

Semon is megfigyelte a vörös kengurupatkányt, mégpedig a Barnett környékén: „A nyílt bozótok magas füvekkel benőtt helyeire rakja a kengurúpatkány, a feketék „barunga”-ja félgömbalakú, melegen kibélelt fészkét, amelyben álomban tölti el a nap legmelegebb szakát, s amelyben még fűvel is betakaródzik. Csak amikor egészen ráesteledett, lát neki az evéshez, s füveket legel, különösen gumókat és gyökereket, amelyeket elülső lábainak éles körmeivel kapar ki.