2. Gyapjasszőrű pókmajmok (Brahyteles Spix)

Az igazi hosszúvégtagú pókmajmok között elsőnek kell még említenünk a nagytermetű, rövid, de gyapjasszőrű pókmajmot (nem: Brachyteles Spix), mert bizonyos átmenetet jelent a gyapjasmajmokhoz alsó állkapcsának alakjával is, mely a gyapjasmajmoknál a bőgőmajmokra emlékeztet. Ez bizonyos összekötőkapocs, legalább is a kapaszkodófark és az alsó állkapocs révén az összes kapaszkodófarkú majmok között. Egyéb ismertetőjelei a gyapjasszőrű pókmajomnak az elsatnyult és köröm nélkül való hüvelykujj és az oldalt összenyomott, éleshegyű körmök, továbbá az aránylag keskeny orrsövény. A legszorosabb értelemben vett pókmajomtól még a rövid, hátrasímuló fejszőr is megkülönbözteti.

A gyapjasszőrű pókmajom vagy miriki (Brachyteles arachnoides E. Geoffr.)

Gyapjasszőrű pókmajom vagy miriki (Brachyteles arachnoides E. Geoffr.).

Gyapjasszőrű pókmajom vagy miriki (Brachyteles arachnoides E. Geoffr.).

A rendszertan még ma is csak egy fajról tesz említést, a gyapjasszőrű pókmajomról, (Brachyteles arachnoides E. Geoffr.; hypoxanthus; Eriodes, Ateles). A bennszülötteknél miriki a neve. Testhossza Elliot szerint 128 cm, farkhossza 67 cm körül van. Bundája színe kissé változó, leginkább sárgásbarna vagy szürkésbarna. A fej, a végtagok és a fark színe néha vöröses árnyalatú. Csupasz arcának széle sötét, közepe hússzínű, Elliot szerint élénkpiros is. Ez a szín vértől még erősödik is, mikor az állat ingerült állapotban van. Igen jelentős az, hogy a hüvelykujj elsatnyultsága nemcsak egyedenként változó, de egy és ugyanazon állat jobb és bal kezén sem egyforma. Előfordul, hogy egyik kezén még a hüvelykujj csonkja látható, a másikon meg már teljesen eltűnt. Ezek olyan rendellenességek, melyek eltünőfélben levő testrészeknél gyakran előfordulnak. A gyapjas pókmajom hüvelykujjának eltűnése úgyszólván szemünk láttára megy végbe.

A mirikivel Wied herceg ismertette meg a tudományt. Ez a majom Brazilia belsejében él. Hazájának határai szűkebbek, mint a többi pókmajomé és kissé félreesik a délamerikai kutatók országútjától. Ezért a gyapjasszőrű pókmajmot állatkertekben is, múzeumokban is csak ritkán láthatjuk.