2. Nagy szőrös sünök (Gymnura Horsf. et Vig.)

A nagy szőrös sünt oly gazdag és teljes fogazat tünteti ki, aminő a mostan élő emlősökben nagyon ritkán fordul elő. Fogazata 44 fogból áll, és pedig 3./3. metsző- 1./1. szem-, 4./4. elő- és 3./3. utózápfoga van minden állkapocs-félben. Ilyen fogazat a kihalt ősfajokban volt gyakori és Lydekker szerint ez magában bizonyítja ennek a csoportnak ősiségét. S több-kevesebb valószínűséggel ugyanezt bizonyítják a Franciaország Alsó- és Felső-eocén lerakodásaiból előkerült ősmaradványok (Necrogymnurus, Cayluxotherium, Comphotherium) is, amelyek rokonsága szembeötlő. Egyúttal az is kiderült, – amit egyébként sok más adat is igazolt – hogy Európa régi harmadkori emlőseinek a Maláji szigettenger távoleső szigetein ma is nagyon közeli rokon képviselői vannak.

A bulau (Gymnura gymnura Raffl.)

Bulau (

Bulau (Gymnura gymnura Raffl.).

Külsejében nagy patkányhoz hasonlít. Orra hosszú és hegyes. Feje és törzse együttesen 30–35 cm, a csupasz farok maga 21–24 cm. Színezete változatosan elosztott fekete-fehér; a fej és a nyak rendesen fehér, a szem körül fekete folt ötlik föl. De a fej két oldalán is fekete sörték keverednek változó mennyiségben a fehér szőr közé. A hát elején is keverődik a fehér és fekete szőr. Háta hátsó részén az oldalakon, hasán s végtagjain levő hosszú szőrök rendszerint feketék. Eltérések is tapasztalhatók. Így egy Tenasszerimből való példányon a mell és hát hosszában fehér csík vonul végig; néhány börmai példány pedig egészen fehér. A bundának alsó, gyapjas szőre a test felső részén olajbogyószínű, míg a test alsó felén hamuszürke. A szőrhegyek barnások vagy feketék. A farok hegye rendesen fehér.

A maláj nevén bulau-nak nevezett nagy szőrös sün Szumatrán, Borneón és Hátsó-Indiában, jelesen Börmaban él. Tehát kisebb rokonának, a Hylomis-nek elterjedési területén tartózkodik, s már csak ezért is meg kell különböztetnünk. Vagy nagyon ritka, vagy csak szigorúan éjjeli élete következtében látható ritkán. Blanford szerint fagyökerek alatt él, svábbogarakkal, hangyákkal és különféle bábokkal táplálkozik. Sajátságos rossz szaga van; nem pézsmaszerű, mint más rovarevőnek, hanem fokhagymaszagú.