2. Díszesorrú denevérek (Anthops Thos.)

Az orrfüggelék kialakulásának legbámulatosabb példáját a díszesorrú denevéreknél láthatjuk. Ezek a bőrfüggelékek annyira változatosak, hogy az orron elhelyezkedő, virágsziromszerű képletektől a homlokig emelkedő, porzó-forma nyeles-bunkós képletekig rendkívül különös sorozat állítható össze. Más nemzetségek hasonló bőrfüggelékeivel szemben ezeknek az a sajátságuk, hogy igen vékonyak s hátlapjuk felől kivájtak. Lydekker alig tartja hihetőnek, hogy ilyen rendkívül bonyolult alakú képlet pusztán a tapintás szolgálatában állana, s inkább úgy véli, hogy ennek az orrdísznek valóban díszítés a célja.

A cifraorrú denevér (Anthops ornatus Thos.)

A díszes orrú denevérek nemzetségének ezt az egyetlen ismert faját Thomas vezette be a tudományba, még pedig Wooward-nak a Salamon-szigeteken gyüjtött példányai alapján. A faj bélyegei a nemzetségével azonosak.

Thomas nemcsak rendkívül érdekesnek, hanem egyúttal nagyon meglepőnek is tartja a cifra orrú denevérnek az ausztráliai szigetvilágban való szereplését, mert hiszen tény, hogy az óceáni szigeteket rendszerint csak a repülőkutya-félék nagy tömegei és változatosan kialakult fajai jellemzik.