3. Pápaszemes denevérek (Hemiderma Gerv.)

A pápaszemes denevérek rendszertanilag ide sorozandók. Egyik nevezetességük, hogy növényi magvak terjesztői. Snethlage-nek főleg a szapotilha (Achras sapota) gyümölcsének érése idején volt alkalma őket megfigyelni. A nagyobb termetű kis denevérek közé tartoznak.

A közönséges pápaszemes denevér (Hemiderma perspicillatum L.)

Erről a Braziliában gyakori fajról Snethlage följegyzései a következőket mondják: „A szapotilhafákat a szürkület beállta után rövid idő mulva nagy termetű denevérek sűrű – sokszor százakra menő példányokból álló – raja röpködi körül. Ez a raj szakadatlanul vadászva surran ide-oda a lombok közt. Hébe-hóba a sűrű lombozat valamelyik rejtett helyén rövid időre meg-megpihennek, s olykor-olykor egy-egy tompa puffanás jelzi, hogy érintésükre valamelyik túlérett, mézédes gyümölcs levált a nyeléről.”

Némely gyümölcsöt, mint például a szapukáját (Lecythis paraënsis), a para-dió (Bertholletia excelsa) rokonát, csak azért hurcolják el a denevérek, hogy az édeskés maglécet megegyék, míg a magvakat elszórják. Ez a magyarázata, hogy ezek a magvak sokszor nem a fa alatt, hanem az erdőben szerte-szétszórva találhatók.