3. Ráncoltajkú denevérek (Nyctinomus E. Geoffr.)

 Dobs.

Nyclinomus africanus Dobs.

A szelindek denevérek családjának ez a fajokban leggazdagabb nemzetsége, s egyúttal a meleg éghajlatú területeken ez a leginkább elterjedt. Egyes fajok Indiában, mások Ausztráliában, Új-Guineában és Amerikában, leginkább azonban Afrikának a Szaharától délre fekvő részeiben és Madagaszkáron élnek. Svájcban is előfordul. A szelindek denevérek nemzetségétől a kinyujtható ajkak merőleges redőinek erősebb fejlettsége révén különbözik. A nemzetség sajátságos képessége, hogy szemét a szemüregből kimeresztheti, meg újra visszasüllyesztheti belé.

A keskenyfülű denevér (Nyctinomus taeniotis E. Geoffr.)

Ez az Európában is honos faj a legnagyobb termetűek közül való: farok nélkül mintegy 9 cm hosszú. Elterjedési köre igen nagy, amennyiben Dél-Európán kívül Egyiptomban, Núbiában, sőt Kínában is honos. Ez utóbbi helyről Swinhoe ezeket írja: „Amoyon, a Kínai-tenger egyik kis szigetén, derült estéken nagyon sokszor láttam ezeket a denevéreket a magasban repülni; keskeny szárnyuk révén ugyanis könnyen fölismerhetők. Ha az állat ébren van, farkát kinyujtja, s szemeit hol kimereszti, hol meg visszasüllyeszti üregeibe. A kormányvitorla ráncolt, s kesztyű módjára födi a farkot; a farok azonban nem tűnhetik el a vitorlában egészen, mint a sírlakó denevéreknél”.

A malakkai denevér (Nyctinomus johorensis Dobs.)

Dobson ezen az általa leírt fajon figyelte meg azt a képességet, hogy fülkagylóját, előfelé, lefelé és kifelé ráncolja, s a külső fület így zárja el. Ez a faj Malakka félszigetén elég gyakori. Napközben rendesen barlangokban, épületromokban tanyáznak.

A kétszínű denevér (Nyctinomus australis Gray.)

Valóban ritkán fordul elő az eset, hogy rovarevő denevérek egyes testtájainak más-más legyen a színe; úgyszintén az is ritka, hogy a hím és nőstény között valamelyes színbeli eltérés legyen. Mindkét esetre a kétszínű denevér szolgálhat például. A hím állat vitorlájának alsó felülete ugyanis fehér, míg a nőstény alul-fölül egyszínű. Ezenkívül Dobson sajátságos alakú, torok alatti nagy táskájukat emeli ki, mely a sírlakó denevérekre emlékeztet.