1. Szelindek denevérek (Molossus E. Geoffr.)

Leginkább a farok s a végtagok tüntetnek föl jellegzetes sajátságokat. A farok rendesen vastag, s a farok- vagy kormányvitorla szélén messze túlnyúlik. Végtagjaik rövidek és vaskosak; a lábfej széles, s ezen az első, s gyakran az ötödik ujj is sokkal vastagabb a többinél. A hüvelykujj tövén fejlett korongok láthatók. A kormányvitorla összehúzható és kinyujtható, s a felületváltoztatásnak ez a képessége a röpülés közben való hirtelen irányváltoztatáskor rendkívül nagy fontosságú; erre a képességre azonban a fürge rovarzsákmány üldözése közben sokszor van szükségük. A vitorlák hosszúak és keskenyek, s már ezek a jellegek is elárulják az állatok repülőkészségét. S ha ehhez az ajkak nyujthatóságát is hozzávesszük, elmondhatjuk, hogy a legügyesebb röptű, nagy rovarok üldözésére egyetlen más denevér-típus sem olyan alkalmas, mint ez a nemzetség. Ezenkívül a földön is a legügyesebb mászók, amit erős végtagjaiknak, vitorláik ügyes összeráncolásának, s a hüvelykujj tövén levő, durván szemcsézett korongnak is köszönhetnek. Mindezek alapján azt mondhatjuk, hogy a szelindek denevérek a kis denevérek legtökéletesebb képviselői.

A szelindek denevérek Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein élnek.

A vörös szelindek denevér (Molossus rufus E. Geoffr.)

A háztetők alatt, valamint csonka pálmatörzsek üregeiben gyakran igen nagy számban gyűlnek össze nappali pihenőre. A földön minden más fajnál fürgébben, ügyesebben mozog, úgyhogy valóban nem csekély ügyesség kell hozzá, hogy elfoghassuk. Futás közben főleg kezeire támaszkodik, s testének mellső felét magasra emeli. Egy megfigyelő az egyik pálmaüregben közel 200 példányt talált összezsúfolva, s ezek hímek voltak, viszont más helyen jórészt csupa nőstény volt együtt, alig 1–2 hímmel. A denevéreknek a pihenőhelyeken ivarok szerint való ilyetén elkülönülését egyébként más fajokon is megfigyelték.

A nagyfülű szelindek denevér (Molossus perotis Wied)

Mint a neve is elárulja, ezt a fajt feltűnően nagy fülei tüntetik ki. Hogy a nagytermetű fajok közé tartozik, eléggé bizonyítja az is, hogy szárnyaival több mint 60 cm-t fog be.

Ez a faj az Amazon völgyének némely helyén olyan nagy számban él, hogy – különösen, ha szintén népes hártyásorrú denevér-rajokkal társul – valósággal csapásnak mondható.