3. Rövidorrú repülőkutyák (Cynopterus F. Cuv.)

A rövid orrú repülőkutyák nemzetsége szorosan a farkos repülőkutyákéhoz tartozik, amit az is bizonyíthat, hogy a rövid orrúak Zanzibarban élő egyik faját, a zanzibári repülőkutyát a régibb kutatók, – sőt még Dobson is – a Roussettus nemzetségbe sorolták. Amíg ugyanis a rövidorrúak fogainak száma megfogyatkozott, mert összesen csak 30 foguk van (a fogsor képlete 2. 1. 3. 1. - 2. 1. 3. 2., addig a zanzibári repülő kutyának kettővel több zápfoga van; igaz, hogy ezek csenevészek.

A rövidorrú repülőkutyák kevés fajt számláló nemzetsége a keleti régióhoz, jelesen Indiához és szigeteihez kötött. Rövid, kerekített arcorruk, felső ajkuk lapos csatornája, valamint kicsiny termetük révén könnyen felismerhetők.

A zanzibári repülőkutya (Cynopterus grandidieri Ptrs.)

Dobson erről az átmeneti alakról nagyon jellemzően azt mondja: „Külsejét tekintve ez a repülőkutya-faj Cynopterus, mert valójában az élő állatról egyetlen szakember sem tudná megállapítani, hogy a farkas repülőkutyák nemzetségébe tartozik. (Dobson-nak ugyanis ez a véleménye!) Ám azon valóban lehetne vitatkozni, hogy vajjon csakugyan a rövid orrúak közé sorozzuk-e, amely átmenetként szerepel, vagy pedig esetleg valami korcs-faj?”

Szaporodásáról Dobson nagyon érdekes dolgot mond el, még pedig egészen hasonlót ahhoz, amit az előbbi fajról is megállapított. „A gyüjtemény egyik, Ceylonból való hím példányának nagyon jól fejlett tejmirigyei vannak; mellbimbói akkorák, mint bármely szoptatós nőstényéi. Már más denevérek hímjein is láttam hasonlókép föltünően fejlett emlőket, s nagyon valószínűnek tartom, hogyha a nőstény két fiat hoz a világra, az egyiknek szoptatását és hordozását a hím vállalja magára. Ezt a föltevést nagyon megerősítheti az a meggondolás is, hogy két csemete súlya komolyan veszélyeztethetné az anya repülőképességét.”