1. alcsalád: Lágypáncélú-formák (Tatusinae)


FEJEZETEK

Az élő állat páncélja félkemény, porcogós tapintású; fülkagylóik nagyok, majdnem összeállók; a fej és a törzs aránylag keskeny, nyúlánk; a fark hosszú hegye felé igen vékony, pikkelyei legtöbbször jól elhatárolt keresztövekben helyezkednek el. A legutolsó fogat kivéve, fellép a fogváltás; a tejfogak kétgyökerűek „és a váltás csak akkor következik be, mikor az állat már majdnem teljesen kifejlett.” (Weber.) Négy tejmirigy és csecs (kettő a mellen, kettő az ágyékban, ennek megfelelően egyszerre 4–10 fiat szülnek. Könnyebb áttekintés céljából álljon itt a másik két család jellemzése is.

Keménypáncélú- vagy armadilló-formák (Dasypodinae). A páncél kemény, csontos; a fülkagylók rövidek,). szétállók; a fej és a törzs aránylag széles, laposra nyomott; a fark közepes hosszúságú, vége felé kevésbbé vékonyodó, a pikkelyek szabálytalanul fedik, néha csupasz. A fogváltás előfordulhat (Dasypus villosus) (Weber Két tejmirigy, két csecs a mellen, ennek megfelelően két fiat szülnek, melyek valószínűleg „igazi” ikrek.

Páncélos egér-formák (Chlamydophorinae). A páncél nem oszlik pajzsokra és övekre, négyszögű szarulemezekből álló szalagok alkotják, alattuk gyenge elcsontosodások, a törzs hátsó fele hirtelen lecsapott és függőleges helyzetű páncél fedi. A háti páncél vagy teljesen összenőtt a testtel, vagy csak a test középvonalában. (Weber.) Igen kicsinyek, mint a patkány.

A lágypáncélú formákhoz tartozó nemzetségek rövid és áttekinthető jellemzése a következő:

Scleropleura A. M. Edw. (=oldalpáncél). „A bőrpikkelyek jóval kevésbbé fejlettek, a háti részt nem fedik teljesen és a test legnagyobb részén csak az oldalakon vannak meg; az egész középső részt lágy bőr fedi, melyet valószínűleg hosszú, meglehetősen sűrű szőr fed.” (Milne-Edwards)

Cryptophractus Fitz. (=rejtett páncél): „a páncél egyes pajzsai között hosszú serteszőrök nőttek ki, ezek a páncélt eltakarják.” (Fitzinger.)

Tatus Frisch (ezelőtt Tatusia); ismertetőjeleik ugyanazok, mint az alcsaládé. „A páncél csontlemezeinek ugyanolyan alakú szarulemezek felelnek meg, melyek mellett a szőr nőtt ki. 7–10 mozgatható öv. Fogak: 7. 9. - 7. 9 (Weber.)

Muletia Gray: olyan, mint az előbbi, csak a fülkagylók és a fark rövidebbek.