5. Álorcás lemmingek (Synaptomys Baird)

Az igazi lemmingek után, mint hozzájuk legközelebb álló nemzetséget, az álorcás lemmingeket vesszük sorra, amelyekkel amerikai szakemberek újabban behatóan foglalkoznak. Jellemző sajátságaik, hogy felső metszőfogaik barázdáltak; zápfogaik és koponyájuk a lemmingekével, külsejük pedig a mezei egerekével megegyezők.

Cooper álorcás lemmingje (Synaptomys cooperi Baird)

A legrégebben ismert és legközönségesebb faj, amelyet Baird már 1857-ben írt volt le. Színezete szépia-barna, benne elszórtan fekete szőrök vannak; némely példány inkább vörhenyes, mások pedig szürkébe hajlók. Füle nagyon rövid, s ezt a bunda teljesen elfödi. Alfajaival együttvéve ez a lemming-faj is nagy területen honos: Uj-Angliától egyfelől Kanadáig, másfelől Kansas és Virginia államokig.

Úgy látszik, keleten a hideg tundra a kedves tartózkodási helye. Rejtekhelyei természetéből folyik, hogy a kis állat életmódját lehetetlen alaposan megismerni. Amint Stone és Cram beszéli, szerencsének mondható, ha egy példányt, mint futó árnyat pillanthatunk meg, s legföljebb egy picinyke barna foltot látunk, s állatunk villámgyorsan máris eltűnik valamelyik járatban. Kitűnik tehát, hogy az álorcás lemming természetében a lemmingeket jellemző vakmerőség helyét immár az egerek félénksége foglalja el.