1. Zokorok (Myotalpa Kerr.)

Külsejük lemming-, illetőleg pocok-forma, sokkal tagozottabb, mint a turkálóké; nem is oly gyámoltalanok és zsákalakúak. Farkuk rövid, de jól látható. Szemük is kicsiny ugyan, de nyitott; fülnyílásuk hátsó pereme kissé kiemelkedik, s így legalább némileg jelzi a fülkagylót. Metszőfogaik nem oly aránytalanul nagyok és szélesek, de – mintegy némi kárpótlásul – három középső kézujjuk karmai nagyon nagyok, élesek és sarlóalakúak. Bizonyára igen alkalmatos ásószerszám. Ezekkel, valamint széles, tompa, előreálló orrukkal végzik az áskálás műveletét. A három éles karommal kemény, köves talajt is fölásnak, az útjukba kerülő gyökereket is ezzel tépik szét. Fogaikat ilyenkor nem használják.

A zokorok tápláléka gumókból és hagymafélékből áll; ezeket hazájuk fenntérségein bőven találják. Lakóhelyük ázsiai Oroszország, egészen Észak-Kínáig. Észak felé az 50. szélességi fokot nem sokkal lépik túl.

A közönséges zokor (Myotalpa spalax Pall.)

[Régibb neve: Siphneus zokor.]

Ennek a legrégebben ismert fajnak törzse és feje együttesen 20 cm, farka pedig 5 cm hosszú. Színe fölül sárgásszürke, alul fehéresszürke; arcorrtája fehér, tarkóján is fehér foltot látunk. Pallas már 1778-ban megemlíti, hogy a kirgizek zokor néven ismerik.

Schreber ezeket írja róla: „Amint Pallas tanár úr megjegyzi, ez az egér-féle Dauriában, ennek havasain túl, az Ingoda és Argun folyók között gyakorinak mondható. Az Abakanon ritkán látta. Laxmann az Irtisen túl, az Alei és a Csarys között bukkant reá. Általunk a fekete, illetőleg a kötöttebb talajt kedveli, amelyben járatokat vájhat, mégpedig néhány 100 négyszögölnyi területen. Járatai a földszínnel párvonalasan futnak, s bizonyos távolságokban kupacokat túr föl… Tápláléka gyökerekből és hagymafélékből áll. Az állat nem vak, noha szeme nagyon kicsiny. Megkerítése nagyon nehéz.”

Brehm írja, hogy egy ízben ő is látott egy zokort futni. Futása a patkányéhoz volt hasonló; egyenesen a pataknak rohant, abba habozás nélkül belevetette magát, jó darabig gyors ütemben úszott benne s hamarosan eltűnt egy lyukban. A megkérdezett kirgizek is megerősítették, hogy ez a faj gyorsan fut és kitűnően úszik.