7. Csíkos delfinek (Grampus Gray)

A nemzetség legfeltűnőbb külső ismertetőjeleiül azok a szabálytalan, világos, rajzolatszerű vonalak szolgálnak, melyek a test oldalain láthatók. A nemzetség legismertebb tagja az alább ismertetett faj.

Risso delfinje (Grampus griseus Cuv.)

A kiváló Flower, aki megteremtője a British Museum nagyszabású cetosztályának, magyarázatát adja annak a sok hosszanti és harántvonalnak is, mely az állat testén látható; azok t. i. nem egyebek, mint bizonyos, az állat főtáplálékául szolgáló polipok szívókáit körítő horgok nyomai, melyekkel az állat görcsösen megkapaszkodik a delfin testén, mielőtt eltűnne annak torkában. Tápláléka magyarázza meg a Risso-delfin fogazatának gyenge fejlettségét, melynek tekintetében a fehér delfinek felé közeledik.

Egy ilyen Risso-delfin egészen nevezetes hírességre és egyénesen hivatalos elismerésre tett szert. Ha az „Illustrated London News”-nak és 1910-iki karácsonyi számában közölt pillanatfelvételeknek hinni lehet, az már legalább is 35 éve követi állandóan azokat a gőzhajókat, amelyek területét, az Új-Zéland két szigete közé eső Cook-utat és a környező vizeket járják, és azért „érdemei elismeréséül” az új-zélandi kormány bizonyos számú évre sérthetetlennek nyilvánította.