5. család: Aeschnák (Aeschnidae)

Valamennyi idetartozó faj élénk kék és zöldszínű, kitünő repülő, villámgyorsan cikázik erdők tisztásain vagy mocsarak felett, s a nyár derekán, de néha korábban is megjelenik. Kora reggel még bágyadtak és ilyenkor eredményesebben lehet őket kézrekeríteni, mint máskor. Éjjel nádszálakon vagy falevelek visszáján lógva pihennek. Lárváik tüskéket viselnek potrohszelvényeiken, s egymáshoz nagyjában hasonlók.

Az Aeschna grandis L. általában rőtbarna, ugyanilyen színű erezéssel. Csak magasabb hegyvidékeken fordul elő, azonban minél északabbra megyünk, annál jobban hódítja meg a síkságot.

Az Aeschna colubercula Harr. a legközönségesebb fajok egyike.

Az Anax imperator Leach hazánk legnagyobb szitakötője és a mocsarak lakója.

Az Aeschna- és Anax-fajok Észak-Amerikába is átterjednek s itt egynéhány óriási fajuk ismeretes, mint pl. a hawai A. sterenuus Hg., mely kiterjesztett szárnyakkal a 15 cm-t is eléri.

Az Aeschnák-hoz sok tekintetben közel állanak a szép fémfényű zöldes Somatochlora-fajok, melyek közül a Somatochlora alpestris Sel., arctica Zett. érdemelnek említést.

Hazánk nevezetességének, az Epitheca bimaculata Charp. hazai előfordulásában sokáig kételkedtek. Csiki Ernő találta első példányát Budapesten, később az alföldi mocsarak körül közönségesnek bizonyult. A Coenociata caudalis Carp.-al együtt a Nagy-Alföld lakója, de nem mindenütt jelenik meg. A Cordulia-fajok elterjedése tőzegmocsarakhoz van kötve.