Páncélos morgóhalak (Peristedion Lacép.)

Nemcsak a fejüket, hanem egész testüket csontos páncél védi. Orruk fölött villás nyújtvány van. A száj öblös és fogatlan. Az állkapocs alatt elágazó tapogatófonalak vannak.

A villásorrú morgóhal (Peristedion cataphractum C. V.)

1. Tengeri nyúl (

1. Tengeri nyúl (Cyclopterus lumpus L.). 2. Tengeri skorpió (Cottus scorpius L.). 3. Csipegető hal (Agonus cataphractus L.). 4. Villásorrú morgóhal (Peristedion cataphractum C. V.).

Malarmat (

Malarmat (Peristethus cataphractum L.).

Az európai tengerekben élő összes halak közül a villásorrú morgóhal (Peristedion cataphractum C. V.) van a legtökéletesebb páncélba öltöztetve. Testének keresztmetszete csaknem nyolcszögletű. A villás nyújtvány alatt a félholdalakú szájnyílás foglal helyet. Az alsó állkapocs bajuszszálai közül az egyik elágazik. Háta ragyogó piros, oldala aranyszínű, hasa ezüstös. A mellúszó vörös, a hátúszó barnásibolyaszínű, a has- és az alsóúszó fehér. A villásorrú morgóhal 30 cm-nyi hosszúra nő meg. Hazája a Földközi-tenger, de előfordul a déli Atlanti-óceánban és olykor az angol partok mentén is. A Quarneróban, Matisz János szerint, a legmélyebb helyeken él s az olasz halászok anzolettodella Madonna néven ismerik. Állítóan magánosan kóborol és olyan gyorsan úszik, hogy nekiront a sziklának és villás nyújtványa összezúzódik. Valószínűbb azonban, hogy ez a nyújtvány olyankor sérül meg, amikor a fenéken túrás közben táplálék után tapogat vele.