9. Aranykígyók (Chrysopelea Boie)

A díszes falakó kígyó (Chrysopelea ornata Shaw)

A legszebb kígyófajok egyike a díszes falakó kígyó vagy aranykígyó, amely Celyont, Dél-Kínát, India kontinentális részének déli és keleti felét, a Szunda- és a Philippini-szigeteket lakja. Színezete előfordulási helye szerint változik. Feje felül lapított, hátul széles, elől elkeskenyedő, arcorra lecsapott. Fejtetőjét váltakozó sárga és fekete harántszalagok díszítik, orrlyukaitól a szemekhez s azok hátsó peremétől a halántékig egy sötét sáv húzódik. A törzs felső része vagy fekete, midőn is az egyes pikkelyek közepükön sárga foltot viselnek, vagy sárga, amely esetben viszont a pikkelyek szegélye fekete s olykor közepükön is sötét hosszvonalak vannak. Egyes példányok hátán széles sárga és fekete harántszalagok váltakoznak, máskor pedig a hát díszét zöld vagy piros, négylevelű lóheréhez hasonló rajzok alkotják. Hasoldala egyforma zöldessárga vagy világoszöld. Teste megnyúlt és karcsú, farka hosszú, szemei nagyok, pupillája kerek. A felső állkapocs barázdás fogait 17–20 síma és kevéssé hosszú fog előzi meg, a nélkül, hogy közöttük hézag volna. A pikkelyek hosszúak és keskenyek, ferde harántsorokban állanak. A has és a farok pajzsain oldalt egy éles, hosszanti ormó van. Az ezek közé eső hasi részét be tudja húzni s testét kimerevítve magasabban fekvő ágról, valamely alacsonyabb helyre siklórepüléshez hasonlóan szökken át.

Flower S. S. erről a szép falakó siklóról azt írja, hogy „a legvadabb kígyó, melyet valaha is láttam. Oly alkalmakkor, midőn a többi kígyók, akár a mérgesek, akár pedig a veszélytelenek, nyugodtan elillannak, akkor ez a foglyulejtés ellen dühös kapkodással és harapással védekezik. Mérgének hatását nem tapasztaltam, de fölteszik, hogy a kisebb állatokat, melyekkel táplálkozik, meg tudja mérgezni harapásával s a gyíkokra, megfigyelésem szerint, csakugyan mérgezőleg hat.” Fogságban nem szelídül meg s néha oly dühösen harap, hogy fogai kitörnek.

A díszes falakó kígyó nappali állat és még délidőben a legforróbb napsütésben is mozog. Rendszerint fákon tartózkodik, Flower csak egyszer látta a földön, amint egyik bokortól a másikig haladt. Néha a házakba is bemegy, mert ott a lámpafényen röpködő rovarokra leső gekkók kedvelt táplálékául szolgálnak.