11. Szélesujjú gekkók (Tarentola Gray)

A szélesujjúak nemzetségében a lemezes párna az ujjak egész alsó fölületére kiterjed. Az első, második és ötödik ujjon nincsen karom. Magát a lemezes párnát semmiféle hosszanti barázda sem osztja ketté. Hímek és nőstények nem különböznek egymástól.

A fali gekkó (Tarentola mauritanica L.)

Fali gekkó (

Fali gekkó (Tarentola mauritanica L.).

Ez a kis állat csak 12–16 cm hosszú, s ennek a fele is a farkára esik. Felső teste világosabb vagy sötétebb, a világos sárgásszürkétől a szürkén, barnán és feketésbarnán át egészen a fénytelen feketéig változó, hol csíkozott, hol többé-kevésbbé egyszínű, s ekkor olyan, mintha arcporral volna behintve. Hasoldala piszkos sárgásfehér. A fej nagyon érdes; a hátat 7–8 hosszanti sorban szemölcsök födik, a hasoldal ellenben síma és pikkelyes. Hazája kiterjed a Földközi-tenger környékének minden országára; különösen Spanyolországban, Olaszország szigetein és Észak-Afrikában gyakori. Nyugat-Ázsiában eddig még sohasem találták és Egyiptomban is ritkának mondható. Dél-Európában falakon, sziklákon s más alkalmas helyeken napközben is nagy számban látható, mert a nap sugarai nem bántják, s nappal sem kevésbbé fürge és óvatos, mint éjszaka. Algírban is oly nagy számban él, hogy még a lakóházakban is gyakran találhatjuk. Tofohrnak sikerült terráriumában a fali gekkókat szaporítani. E szerint a kezdetben puhahéjú, nagyon ragadós, s így a letojás helyéhez rögződő, de később megkeményedő, meszes tojásokból 29 C mellett 120 nap mulva kelnek ki a fiókák.

A gyűrűs gekkó (Tarentola annularis Geoffr.)

Az előbbinél jóval nagyobb, 22 cm hosszúságot elérő faj. Előfordulása Egyiptomra és Északkelet-Afrikára szorítkozik. Fontos ismertető jegye a fülnyílás szélének fogazottsága, továbbá a világos szürkésbarna, világosságon feketésbarnára változó alapszíne, amelyen sötét rajzolatok mellett nyakán négy négyszögalakú fehér folt ötlik szemünkbe. Ahol sok a légy, ez a gekkó föltűnő nagy számban látható. A hímek még harciasabbak és összeférhetetlenebbek, mint más gekkó fajokéi, s így nem is lephet meg, hogy kisebb fajrokonaikat fölfalják.

Napközben a gyűrűs gekkó csöndben van, de nem alszik. A nagy meleget nem szereti, s hazájában mindig az árnyékos, hűvös helyeket keresi. Inni nem láthatjuk, mert ezt csak éjszaka szokta tenni. Rendszerint minden 6–8 hétben vedlik.