11. Turista menü, tábori főzőcske

11.1. Receptajánlatok

Müzli: Nem főtt étel, de nagyon egészséges. Kedvenc müzlinket is érdemes túrán mézzel, lekvárral, dióval, friss gyümölccsel feljavítani. A tejet a gyümölcslé kiválóan helyettesítheti.

Sült burgonya (és alma): A burgonyát a tűz hamujába helyezzük és parazsat kotrunk rá. 10-30 perc múlva sistergő párafelhő jelzi, ha megsült. A burgonya kolbásszal, húskrémmel, az alma diós, mazsolás lekvárral tölthető. Ilyenkor ajánlott alufóliában sütni.

Sült gomba: A legízletesebb a keserű gomba. Ez a faj csak sütve fogyasztható. Sokan szeretik a csiperkét, rókagombát és a pöfeteget is sütve. Sütés alatt érdemes zsírral, vajjal kenegetni és a végén juhtúrót, sajtot olvasztani rá. Fóliában ezt is könnyebb elkészíteni.

Rablóhús: Nyársra tűzve kis kockák, karikák formájában készítjük. Szalonna, sonka, kolbász, hús, gomba, burgonya, hagyma, paradicsom, paprika és sajt kockákat váltakozva szúrjuk fel úgy, hogy minden száraz falatra jusson "zsírozó" szomszéd.

Fóliás sült: Előnye, hogy majd' mindent beledobálhatunk. A rablóhús összetevőin kívül belekerülhet zöldség, alma, kukorica. Hamuban 20-30 perc alatt átsül.

Hamuban sült tojás: Az egészséges tojást felső végén kiszúrva a forró hamuba, parázs közelébe helyezzük. 10 perc alatt megsül.

Hamuban sült pogácsa: Négy-hat személy részére javasolt 60 dkg liszt, 6 tojás, só és szódabikarbóna kevés vízzel történő összegyúrása. A lapos, bögreszájú pogácsákat a parázsba tesszük és "pirosra" sütjük. A hamutól lefújva fogyasztjuk.

Kürtőskalács: Az édes kelt tésztát ujjnyi vastag szalagformára nyújtjuk, s így csavarjuk rá megzsírozott dorongra csigavonalban. Elsimítjuk, tojásfehérjével megkenjük, majd cukorban és diótörmelékben meghempergetjük. Parázs fölött forgatva, közben vajjal, olajjal kenegetve sütjük a csemegét.

Gánca vagy gánica: Lisztet pirítunk, majd ráöntjük a megfőzött burgonyakockákat a sós lével együtt és jól összekeverjük. Töpörtyűs vagy hagymás zsírba mártogatott kanállal kiszaggatjuk és megzsírozott cserép vagy fémedénybe lerakjuk, és újra átforrósítjuk. Aludttejjel, joghurttal, tejföllel, esetleg sajttal kínáljuk.

Puliszka: Lobogó sós vízbe keverés közben lassan, folyamatosan adagoljuk a kukoricalisztet. 10 percen belül megfő. Ízesítése történhet tejjel, tejfölös túróval, hagymás zsírral, pörköltmaradékkal. Kevés vízzel főzve édeskés kenyérpótlót kapunk. Ekkor a szilárd, de morzsalékos masszát stílusosan cérnával szeleteljük.

Fondü: A lobogó vízbe állandó keverés mellett sajtot reszelünk. A fűszerezés (só, bors, fokhagyma, majoránna...) után kevés liszttel sűríthetjük, ill. vajjal, tejföllel hígíthatjuk. A melegen tartott mártásba kenyérkockát, burgonyadarabkát, húscsíkot... mártogatunk.

Grízes tészta: Zsiradékban grízt (búzadarát) pirítunk. Az olajos vízben főtt tésztát rászedjük. Sózzuk és elkeverjük. Lekvárral vagy uborkával tálaljuk.

Lebbencsleves: Közepesen apró szalonnadarabkákat zsírjára sütünk és ezen pirítjuk keverés közben a lebbencs, esetleg nagy kockatésztát, míg aranybarna nem lesz. Vörös- és fokhagymát pirítunk kevés zsiradékon, majd vízzel felöntjük. Beleszórjuk a kockára vágott burgonyát és a fűszereket (só, bors, pirospaprika, majoránna...). Mikor a burgonya puhulni kezd, beleöntjük a lebbencstésztát és puhulásig főzzük. A tűzről levéve állni hagyjuk (20-30 percig), míg besűrűsödik.

"Mindent bele": Az utolsó vacsora készülhet a megmaradt, összeillő élelmiszerekből. Például többféle zacskós leves összefőzéséből, bab, borsó és lencsekonzervek vegyítésével, lecsó és paprikás burgonya összeházasításából, vagdalthús, kolbász és szalámi maradékokból. Készült már így ízletes étel is!

Konzervmelegítés módjai:

11.2. Mit, hol és hogyan készíthetünk, ehetünk?

  1. Otthonról hozott alapanyagokból
  2. Frissen beszerezve
  3. Parázs fölött nyárson sütve
  4. Parázsban (fóliában) sütve elkészül
  5. Edényben, tűzön főzve
  6. Vándortáborban javasolt
  7. Állótáborban javasolt
  8. Előkészítéssel 30 perc alatt
  9. Hátránya a nehezen elhelyezhető hulladék
  A B C D E F G H I
alma, burgonya (töltve is) + +   +   + + +  
tojás (kilyukasztva a tetején) + +   + +   + +  
szalonna, kolbász, sonka +   + + + + + +  
gomba, csöves kukorica + + + + + + + +  
rablóhús, hal nyárson   + +     + + +  
fóliás ételek (hús, zöldség) + +   +   + + + +
édes, sós puliszka +       + +   +  
paprikás burgonya, burgonyaleves +       + + +    
pörkölt, gulyás   +     + + +    
halászlé   +     + + +    
főtt tészta (diós, mákos, sajtos) + +     +   + +  
rizseshús, gombás rizs, rizottó   +     + + + +  
lecsó (natúr, tojásos, rizses)   +     + + + +  
babgulyás, lencseleves + +     + + +    
tejbegríz, tejberizs, gyümölcsrizs + +     + + + +  
tarhonyás hús + +     + + +    
lebbencsleves, öhöm, slambuc +       + +      
paradicsomleves, par. burgonya +       + + + +  
gombapörkölt   +     + + + +  
fondü (olvasztott sajt) +       + + + +  
kürtőskalács +   +       + +  
gánca +       + + + +  
hamuban sült pogácsa +     +   + + +  
müzli +         + + +  
zacskós leves +       + +   + +
konzerv +   + +   + + + +
"mindent bele" + +     + + + +  

 

11.3.Tűzhelyek

(Túrázunk, táborozunk 1958. nyomán)



Egyszerű tűzhelyek



Kőből és fából épített tűzhelyek



Földbevájt tűzhelyek


Folytatás: Dalok, játékok


Zöld kalandra fel