Enyv

alatt azt a kemény, rideg, többé-kevésbé áttetsző, szintelen vagy szinezett anyagot értjük, melyet az enyvet szolgáltató állati hulladékokból, u. m. porcokból, csontokból, bőrből stb. vizzel való főzés révén nyernek. Az E. ezen anyagok állományával hasonló összetételü; hideg vizben felduzzad, forró vizben oldódik; ez az oldat lehütve puha, ruganyos tömeggé dermed meg, mely beszáradva keménnyé, rideggé lesz. Az E. oldata kitünő ragasztó szer. Megkülönböztetünk közönséges v. csontenyvet (gelatine) és porcenyvet (chondrin). L. o.

A teljesen tiszta enyv (a gelatine) csaknem szintelen, áttetsző- üvegszerüen rideg, és szagtalan, alkoholban és éterben oldhatatlan. Az enyvet ragasztásra (asztalos enyv) használják. Ragasztóképessége miatt a kalap gyártására, a posztó csinozására (appretálására), a papir enyvezésére, gipszformák készítésére, anatómiai készítményekre, a könyvnyomtató hengerek készítésére, a legjobb enyvet, a zselatint pedig a fotografálásnál (krómenyv), a kelmefestészetben, a főzésnél, meg a gyógyászatban alkalmazzák. A kereskedelemben előforduló enyvbe gyakran ólomcukrot és szódát, cinkfehéret, krétát stb. kevernek.

Gyártása

Az E. gyártása két részből áll: 1. A nyersanyagnak előkészítéséből, 2. a tulajdonképpeni enyvkészítésből. Megkülönböztetnek: a) bőrenyvet, b) csontenyvet és c) halenyvet. - I. Bőrenyv. A bőrenyv gyártására főleg a bőrgyárakban nyert hulladékok szolgálnak. Ezeket a hulladékokat a tisztátalanságoktól (hus-, vér-, zsirrészektől), azáltal tisztítják meg, hogy mésszel v. kéndioxiddal kezelik s utólagosan vizzel alaposan kimossák, amit ugy végeznek, hogy a hulladékokat füzfakosarakba rakva, folyós vizbe akasztják. v. pediglen külön mosókészülékekkel mossák. Ezeket a mosott bőrrészeket már most kettősfalu üstökben gőzzel v. közvetlen tüzelés segítségével vizzel megfőzik. Főzés közben a folyadék felületén különböző tisztátalanságok (mész, szappan, fehérnyék stb.) gyülnek össze, amelyeket merőkanállal leszednek. Vigyáznak arra, hogy a főzés a kellőnél tovább ne tartson, mivel igen hosszu ideig folytatott főzés az enyv ragasztóképességét csökkenti. Az enyvoldathoz gyakran dezinfekciós szereket, p. karbolsavat v. szalicilsavat tesznek, hogy az enyvet a rothadás ellen védjék. Az enyv főzésénél rossz szagu gázok fejlődnek, amelyek elvezetéséről gondoskodnak. Az enyvoldat elpárologtatására célszerü vakuumkészülékek szolgálnak, amelyek szerkezetre nézve alig külömböznek azoktól, melyeket a cukorgyárakban használnak. Az enyvoldatot belül ólomlemezekkel bélelt kádakba eresztik, melyeket rossz melegvezetőkkel vesznek körül, hogy az enyvoldat lassan hüljön; itt leülepednek azok a tisztátalanságok, melyek az enyvoldatban usznak. A megtisztult, még forró enyvoldatot előbb zsirral kikent formákba, azaz hosszu, keskeny faládákba öntik, melyekben az enyv 12-18 óra alatt kocsonyává dermed; ezt megnedvesített késsel a ládák oldalairól leválasztják, a ládák felforgatása által kiöntik, s finom dróttal vékony (6-7 mm.) lemezekre szelik. Ezeket most egy vékony, nedves pengével keresztirányban oly nagyságu darabokra metszik, a minőkben az enyvet a forgalomba szokták hozni, s végül rámákban kifeszített hálókon v. a szabad levegőn, v. külön szárító kamrákban óvatosan kiszárítják. A megszárított enyvlemezeket meleg vizbe mártott kefével kifényesítik. II. Csontenyv. Ezt az enyvet csontokból készítik. A csontenyv gyártását rendszerint a csontlisztnek, szuperfoszfátnak, spódiumnak stb. gyártásával szokták összekötni. A csontenyv készítésére háromféle mód van. 1. d'Arcet eljárása. Az aprított, vizzel kevert csontokat vaskazánokban gőzzel főzik. A nyert enyvoldatot ugy dolgozzák fel, mint a bőrenyvét. A maradékok szuperfoszfátot adnak. 2. A csontokat vizzel való főzés által zsirtalanítják, azután 2 légköri nyomással a teljes megpuhulásig főzik. Az igy nyert enyvoldatot vakuumkészülékekben bepárologtatják s végül ugy készítik el, mint a bőrenyvet. 3. A mosott és aprított csontokat hig sósavval (v. hig kénsavval) nehány napig áztatják. A sav kiadja a csontok ásványi részeit, s az enyvet szolgáltató porcállomány visszamarad. Ezt mosás után mészvizbe fektetik s ujabb mosás után vizgőzzel főzik. További eljárás mint fent. A sósavas oldatból mésztejjel kiválasztják az értékes foszforsavat. A zselatint ugy készítik, mint a többi enyvet, csakhogy válogatott nyersanyagot használnak hozzá. Ujabban az enyvgyártás körül nehány javítás történt. Igy a nyersanyagnak tökéletesebb tisztítására a kéndioxidot használják, a nyersanyagban levő zsirt benzinnal extrahálják (csontzsir), az enyves oldatot csontszénen szürik s vakuumkészülékekben párologtatják be. Az enyv öntése (vájása helyett) szintén javításszámba megy. III. Halenyv. Ide tartozik a vizahólyag (l. o.).

Enyvecske

vagy Cinege-szegfü (növ. Viscaria Röhl.), a szegfüfélék génusza, gyakran a Lychnis-szel egyesítik (L. viscaria L.), két fajjal Európában. Hazánk hegyes vidékein a V. vulgaris Röhl. gyakori. Szára kopasz, a bütyökjei alatt feketés enyv takarja, 0,15-0,5 m. magas; levele lándsás. Virágzata fürtös ágbog, virága szép elevenpiros. Tokja bent ötrekeszü, öt foggal nyilik. Gyakran mint közönségesebb virágot, kertünkben is látni, ilyenkor gyakran teljesedik.

Enyvesztő

az enyvezésnél használt szorító csavar neve. Van fából és vasból. Legjobbak az amerikaiak, melyekkel gyorsan szoríthatni. E. lap v. léc, l. Tobzás.

Enyvezés

Fontos a fa enyvezése. Ugy történjék, hogy a részek érintkező fölületein levő alkotó elemek (rostok) legalább is oly szorosan kapcsolódjanak, mint a természet tette a rostok között. Enyvrétegnek nem szabad a két érintkező felület között lenni, mert akkor az E. nem tart. Legjobb a hideg E., amelynél az enyvlé fölkenés után meghül és aztán szorításnál fölrakott erősen meleg tobzás (Zulage) megint fölmelegíti, folyékonnyá teszi. Fontos a hideg E. furnirozásnál. L. még Gyapjuszövés.

Enyvező gép

A láncfonalak szövés közben a borda fogai között surlódnak s hogy e surlódást jobban birhassák, enyvvel, csirizzel vagy gummival telíttetnek. A telítés ez esetben enyvezésnek, ill. irezésnek, az e célra szolgáló gép enyvező gépnek, ill. irező gépnek neveztetik, l. Gyapjuszövés.

Enyvfejtők

(növ., colleteres v. collateres), enyvfejlesztő szőrképletek v. bőrszemölcsök, különösen a rügypikkelyeken. Gyantát, mézganyálkát v. lépet választanak ki, mely a rügy külsején szétárad s a belsőbb gyenge szerveket, mint rossz hővezető, a hideg ellen védi. Nagyon gyakran lehet látni a vadgesztenye, nyárfa, égerfa v. a nyirfa rügyein.

Enyvnyomás

Husnik J. prágai tanár találmánya; ugy készül, hogy kromatzselatin lapok negativ alatt, szakonként, szénben vagy a hálós módszerben a világos részektől megfosztatnak, azután horganylemezre kellőleg reáerősítve, kefével és kettős krómsavas só segélyével hidegen tökéletesíttetnek, mely művelet alatt a világos részek föloldva mélyíttetnek és pedig ugy, hogy ezáltal a könyvnyomó sajtóban az ily módon készült képek, rajzok nyomtathatól. Az E. a cinkografiától (l. o.) annyiban különbözik, hogy olyan nehezebb képeknél, melyeknek maratása a cinkografiánál 1-2 napot igényel, az E.-nál e művelet 2-5 perc alatt megtörténik. Az ily módon készült enyv-clichék 50000 nyomást is kibirnak a könyvnyomó sajtóban.

Enyvszövet

(növ.), l. Collenchyma.

Enz

130 km. hosszu baloldali mellékfolyója a Neckarnak, a Fekete-erdőben ered, elfolyik Wildbad látogatott fürdőhely mellett, fölveszi a Kis-E.-et, Pforcheimnál pedig a nálánál jóval hosszabb és szintén a Fekete-erdőben eredő Nagoldot, lejebb a Wirmet, elhalad a bietigheimi szép viadukt alatt és Besigheimnál torkollik. Halakban igen gazdag, de hajók nem járhatnak rajta.

Enza

112 km. hosszu, jobboldali mellékfolyója a Ponak; az Apenninek azon részében ered, amelyet Succisoi-Alpnak neveznek; DDNy-ról ÉÉK-nek folyik; Reggio és Parma között határul szolgál és Brescello fölött torkollik.


Kezdőlap

˙