VMEK logó OSZK logó

MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁR
egyszerűsített felület

Segítség a keresésben

Teljes szövegű keresés

A MEK kezdőlapjáról elérhető teljesszövegű keresővel a gyűjteményben levő HTML formátumú dokumentumokban lehet keresni szavak vagy szótöredékek előfordulásaira (utóbbi esetben * jellel csonkolható a szó vége). A találati listában azok a HTML állományok jelennek meg, amelyeknél a beírt szavak mindegyike előfordul (logikai AND kapcsolat). Csak legalább négybetűs szavakra lehet keresni és ezek közül is "tiltottak" a következők: azok, csak, vagy, mert, hogy. A keresést a MEK 5 főtémaköre közül valamelyikre le kell szűkíteni, az alapbeállítás a "humán területek és a szépirodalom". A találati listában egy tételre kattintva az adott HTML file jelenik meg, ezen belül a böngészőprogram belső keresőjével (rendszerint Ctrl/F) találhatjuk meg a keresett szót. Az alábbi példák mind működnek:

szinbdád
malacka füles
tejfel*   tojás* tészt*
apostolok cselekedetei Ábrahám*  Mezopot* 

Ha nincs találat, próbáljunk más szinonimát beírni, vagy csonkoljuk a szót egy * jellel, illetve adjunk meg kevesebb szót vagy használjuk a kezdőlapról elérhető "összetett" teljes szövegű keresési lehetőséget. Ha túl sok a találat, akkor írjunk be még egy-két jellemző szót (szóközökkel elválasztva).


Részletes keresés

Itt Szerző, Cím és Téma szerint kereshetünk a gyűjteményben. Mindhárom keresőmezőbe több szó is beírható és több mezőbe is lehet írni. A találati listában azok a dokumentumok jelennek meg, amelyek bibliográfiai adatai között valamennyi beírt szó egyszerre előfordul (logikai AND kapcsolat). A szavak kisbetűvel és ékezet nélkül is írhatók (utóbbi különösen akkor hasznos, ha nem magyar betűk is előfordulnak például a szerző nevében). Szótöredék is megadható, ilyenkor egy * jellel lehet csonkolni a szavak végét. Amennyiben nincs találat, a keresőprogram megpróbálja először ékezet nélkül megkeresni a beírt szavakat, majd ha így sem talál egyetlen dokumentumot sem, akkor automatikusan csonkolja őket. Az alábbi példák mind működnek:Cím: őrült naplója   
Cím: orult
Szerző: gogol    Cím: napló*
Cím: napl       Téma: világirod   

Érdemes csak jellemző szavakat beírni (pl. a szerző vezetéknevét, vagy egy-két fontos szót a címből), úgy gyorsabban és biztosabban kapunk találatokat. Ha a beírt témában nincs találat, akkor próbáljunk egy másik szinonimát vagy egy tágabb fogalmat (pl. enciklopédia helyett lexikon, illetve kajakozás helyett vízisport), vagy válasszuk a témakörök szerinti böngészés lehetőségét a kezdőlapon. Amennyiben bonyolultabb keresésre van szükségünk (pl. nyelv vagy dátum szerint is szeretnénk szűkíteni), akkor használjuk a MEK részletes katalógusát, amely a "keres" gomb melletti "Összetett" feliratra kattintva érhető el.