Szómagyarázatok

Abolicionisták: valamilyen törvény vagy intézmény (pl. a prostitúció, a halálbüntetés) eltörlését célzó társadalmi mozgalom.

Adnex megbetegedés: a méhfüggelék, azaz méhkürt és petefészek megbetegedése.

Amfimixis (Ferenczi által bevezetett fogalom): két alkatrész összekeveredése; biológiában: a két különnemű ivarplazma összekeveredése; pszichológiában: két részletösztön összetevődése.

Anális zóna: a végbéltájék.

Anesztézia: 1. a műtéti beavatkozással járó fájdalomérzés megszüntetése; 2. az idegrendszeri megbetegedések hatására spontán is keletkezhet a fájdalomérzésre vagy más érzésminőségekre vonatkozóan az érzékelés zavara.

Autizmus: nagymértékű önmagával foglalkozás, önmagával törődés. Az ilyen személy elzárja magát a környezettől, és tartósan foglalkozik a saját fantáziatartalmaival.

Automatizmus: a szervezet beidegzett, külön tudati irányítás nélküli mozgása, működése.

Cunnilingvus: a férfi a nő nemi szervét csókolgatja. Amennyiben felnőttek között fordul elő, nem tekinthető perverziónak.

Defekáció: székelés.

Dementia praecox: a skizofrénia kraepelini elnevezése.

Diametrális: teljesen ellentétes.

Dinamika: l. topika.

Endogén: belső eredetű, külső behatástól mentes.

Esztézia: érzés.

Etiológia: kóroktan.

Etológia: az állatok viselkedését tanulmányozó tudomány. „… Megköveteli, hogy a kutató szoros és meghitt kapcsolatban álljon az eleven állattal, másrészt azonban olyan emberfeletti türelmet igényel a megfigyelőtől, hogy az állat iránt érzett elméleti érdeklődés nem volna elegendő a kitartáshoz, ha nincs mellette a szeretet, amely nemcsak megérezteti, hanem meg is láttatja vele a rokon vonásokat az ember és az állat viselkedésében.” (Konrad Lorenz: „Salamon király gyűrűje.” Ford. Sárközy Elga.)

Exogámia: az a szokás, mely szerint egyes csoportok vagy nemzetségek tagjai csak más csoportok vagy nemzetségek tagjaival köthetnek házasságot.

Exogén: a környezetből eredő, pl. kóroktani tényező.

Filogenetikus (szemlélet): a törzsfejlődés alapján álló szemlélet.

Hemianesztézia: féloldali érzéketlenség.

Heterotop genitális funkció: nem a genitáliák irányítása alatt álló, felnőttkorban rendellenes anatómiai pozícióban vezérelt szexuális funkció.

Homicidium: emberölés.

Incesztus: vérfertőzés.

Innervációs mechanizmus: beidegzési, egymással összefüggésben lévő folyamatok összessége és irányító rendszere.

Intrauterisztikus nyugalom (ma inkább úgy mondanánk: intrauterin nyugalom): az anyaméhen belüli nyugalom.

Introjekció: magábavetítés. Ferenczi megvilágítja Freud példáján ezt a folyamatot. „Egy kislánynak kimondhatatlan bánatot okoz kedvenc macskájának váratlan elpusztulása. A gyász napokig tart, a kislány vigasztalhatatlan. De hirtelen minden átmenet nélkül vidám és jókedvű lesz; ezt a hangulatváltozást nem tudják megmagyarázni, míg az anya észre nem veszi, hogy a kislány óraszámra macskaszerű mozdulatokat végez, és macskamódra nyávog. Mi történhetett? A kislány oly módon győzte le fájdalmát, hogy fantáziájában azonosította magát szeretetének elvesztett tárgyával, vagy – hogy a magam pszichológiai kifejezését használjam: a macska személyét saját énjébe vetítette bele, „introjiciálta”. Nem kell már búsulnia, hogy nincsen többé macskája, maga lett macska, s az, hogy „én macska vagyok”, pótolta a számára azt, hogy „nekem van macskám”. (Ferenczi: „A jellem pszichoanalitikus gyógymódja.” 1930. Madrid, előadás).

Introspektív: önmegfigyelő állapot, mely során a saját lelki folyamatokat a saját belső lelki életben szemléljük, mint közvetlenül magától adódót.

Introspektív vakság: az önmegfigyeléssel kapcsolatos rövidlátás.

Konverzió: midőn a lelki tünet testi reprezentációt nyer. Pl. bal kézzel „bűnös” cselekedetet vagy akár szándékot bal oldali felsővégtag-bénulás vagy érzéketlenség követ stb. stb. Az így kialakult bénulás vagy érzészavar stb. nem követi a beidegzés anatómiai határait, nem respektálja azokat. Így szakember számára e tünetek viszonylag könnyen leleplezhetők, azonban gyógyításukat majdnem kizárólag csak lelki gyógymódokkal lehet elérni.

Lelki topika: Freud teóriája a lelki helyzetábrázolás differenciálódásáról szól, olyan rendszerek feltételezésével foglalkozik, melyeknek különböző tulajdonságuk és működésük van, és meghatározott rendben viszonyulnak egymáshoz. Ez lehetővé teszi azt, hogy ezeket, tartalmi hasonlóságuk miatt mint olyan lélektani terepeket vizsgáljuk, mintha számukra térbeli képzetet kölcsönöznénk.

Általában két topikai modell van forgalomban. Az elsőnél a fő különbség tudattalan, tudatelőttes és tudatos között helyezkedik el. A második három hatóságot különböztet meg egymástól: az ős-ént, az ént és a felettes ént. Ezek a lelki jelenségek úgy szemlélhetők, mint konfliktusok eredői és erőkapcsolatok származékai, melyek meghatározott törekvést fejeznek ki, és végső soron az ösztönökből származnak. Ezzel a pszichoanalízis a tudattalan ún. statikus felfogását dinamikusra változtatta. A topikus határok nem állandóak, nem rögzítettek veleszületetten, hanem aktuális megterhelések során folytonosan változnak. Freud maga következőképpen ír erről: „Mi a pszichés hasadást nem a lelki szerkezetnek a szintézishez fűződő elégtelenségéből származtatjuk, hanem egymással ellenkező lelki erők konfliktusaiból dinamikusan magyarázzuk, bennük az egyes lelki csoportosulások egymás elleni küzdelme eredményét ismerjük fel.” (Freud, S.: Über Psychoanalyse, 1909. G. W., 23; S. E., XI. 25–26.)

Ugyanakkor a lelki folyamatok ökonomikusan is megváltoznak, miközben a lelki történések körforgásukban és megoszlásukban ösztönenergiákkal is rendelkeznek, melyek növekedhetnek és csökkenhetnek. Így Freud a lelki jelenségeket a bennük szereplő energiamennyiség szempontjából is tárgyalja.

Maszturbáció: a szó a latin manus turbo, vagy manu stupratio szóból ered, ugyanezt fejezi ki a könyvben előforduló stuprum violentum kifejezés is. Önkielégítést jelent, kézzel, más eszközökkel vagy manipulációkkal, sok fantáziával, partner nélkül. Ipszációnak is nevezik.

Maternális regresszió: az anyaméhen belüli életre visszaesés, illetőleg „az anya-gyermek kettős egységének” (Hermann Imre) szintjére.

Metapszichológia: Freud által megteremtett kifejezés, amivel az általa teremtett lélektant kizárólag teoretikus összefüggéseiben írja le. A metapszichológia azzal foglalkozik, hogy kidolgozza a tapasztalattól többé-kevésbé távoli fogalmi modellek összességét, mint pl. a különböző hatóságokban osztott lelki szerkezet fikcióját (l. lelki topika, dinamika, ökonómia), az ösztönelméletét, az elfojtási folyamatokét stb. A metapszichológia három szempontot vesz figyelembe: a dinamikust, a topikust és az ökonomikust.

Onmivor: mindenevő.

Onánia: helytelen kifejezés a maszturbációra. Onán ugyanis nem önkielégítést, hanem koitus interruptust (megszakított közösülést) hajtott végre. (Mózes I. könyve 38. rész, 9. vers. „Ónán pedig tudja vala, hogy a magzat nem lesz az övé, azért valamikor az ő bátyja feleségéhez bemegy vala, földre vesztegeti el vala a magot, hogy bátyjának magot ne támasszon.” Szent Biblia, ford. Károlyi Gáspár).

Ontogenetikus: az egyéni fejlődés szempontjából tárgyalt

Ökonómia: l. topika.

Ösztönreprezentánsok topikája: azt jelenti, hogy az egyes ösztönök vagy részösztönök milyen területi elhelyezkedést foglalnak el a tudatba törekvésükhöz képest.

Parafrénia: a skizofréniával rokon elmebetegség, sokszor igen badar téveseszmékkel.

Paranoia: olyan személyiségfejlődés, melyet lassan kialakuló, tartós, befolyásolhatatlan téveseszmerendszer jellemez a tudat és a gondolkodás világosságának egyébként teljes megtartottsága mellett. A téveseszmerendszeren túl a beteg ítélete, kritikai készsége megtartott. Vannak üldöztetési, nagyzási, perlekedő stb. paranoiák.

Paresztézia: fonákérzés.

Patogén: kórokozó.

Patoneurózis (Ferenczi által bevezetett fogalom): betegség okozta neurózis.

Pertussis: szamárköhögés.

Profilaxis: a betegség megelőzésére irányuló tevékenység.

Projekció: értelmében érzékléseinket a külvilágba kivetítjük, pl. a retinára eső környezeti képeket visszavetítjük a térbe. Nemcsak neurológiai, hanem pszichológiai jelenségek is kivetülnek, és a környezetben lokalizálódnak.

Sajátos pszichoanalitikus értelemben az egyén érzelmeket, óhajokat, minősítéseket elutasít, kizár magából, és más tárgyakra vagy személyekre helyezi át. Nagyon ősi eredetű elhárítás ez, mely elsősorban paranoiánál valósul meg, de az ún. normális gondolkodási formáknál, mint pl. a babonánál és a neurózisoknál is szerepet játszik.

Pszichoszomatikus: olyan orvostudomány, mely a testi, lelki és társadalmi összetevők integrált egységét szemléli, miközben a hagyományos orvostudomány eredményeit is elfogadja és hasznosítja. A pszichés élet elsődleges zavarai, másodlagosan a tengéleti idegrendszeren keresztül pl. gyomorfekélyhez, magas vérnyomáshoz, ideges asztmához vezethetnek. Nem vitatható a pszichoszomatikusoknak az a törekvése, hogy minden organikus betegség esetén is az egész embert lelki hátterével együtt át kell vizsgálni.

Relaxáció: lazítás.

Stuprum violentum: l. maszturbáció.

Szóma: test.

Szomatikus: testi.

Tálióbüntetés: a hajszálpontos viszonzás tana, pl. ha gyilkosságért halálbüntetés jár. Magyarán „szemet szemért, fogat fogért”.

Teratóma: olyan összetett daganat, mely mindhárom csíralevélből származó szövetféleségből áll.

Topika: l. lelki topika.

Traumás konvulzió: lelki vagy testi megrázkódtatást követő görcsroham.

Uretrális: a húgyivarszervhez tartozó.

Uretro-anális amfimixis (Ferenczi által bevezetett fogalom): az uretrális és anális részletösztön összetevődése.

Uterus loquitur: az anyaméh beszél (ti. a tünetből).

Utrakvisztikus (Ferenczi által bevezetett fogalom): mindkét oldalú, kölcsönös, mindkét oldalt tekintetbe vevő, a dolgot két ellentétes oldalról megvilágító.




Hátra Kezdőlap