Összeverés

(ném. Splissung 01. impiombatura; ang. splice), két kötélvégnek egymással oly módon való összekötése, hogy az Ö. helyén a kötél aránylag csak csekély mérvben vastagodik és ennek folytán a különféle csigák korongain akadály nélkül átfuthat. Az Ö. abból áll, hogy az egyik kötélvégnek felbontott sodratait a másik kötélvégnek feszes sodratai között többször átbujtatják.

Összevonás

a beszédben két hangnak s különösen két szótagnak egybevonása, p. némely vidéken jęstét e helyett jó estét; az irásban két v. több betü összerántása, amilyenek különösen a középkori irásokban gyakoriak. A matematikában Ö. az összeadás és kivonás közös neve.

Összevont mondat

a nyelvtanban olyan mondat, melyben két alanynak egy közös állítmánya van stb., mert rendszerint ugy magarázható, hogy két egyszerübb mondatból van összevonva, rövidítve, p. Catilina él és a tanácsba jön a. m. Catilina él és Catilina a tanácsba jön.

Összhang

(eszt.), a szép mű egyik kiváló minősége. Az Ö. megköveteli, hogy a részek az egészhez jó arányban álljanak, hogy a szinek a szinekkel, tartalom a formával megegyezzenek. Az Ö. adja meg a lelket, a kerek hatást a szép műnek.

Összhangzat

a különféle zenei hangoknak olyan hangzása általában, mely a többféle faju hangzatokat eredményezi, azonan Ö. alatt főleg az olyanok értetnek, melyeket tiszta Ö.-oknak szokás nevezni, minők a kemény és a lágy hármas hangzatok s azok megfordításai. Ö.-on még a többféle hangszerek összehangzását is szokás érteni. Az Ö.-ok sokféle alakulását, kezelését s szabályait, a zenetudomány speciális ága: az Ö.-tan (l. Harmonia) tárgyalja részletesen.

Összjáték

több zenésznek legalább is két, de tetszés szerint több hangszeren is együtt működése. A hangszerek száma nincsen korlátozva s egészen a nagy zenekarig fokozhatók. Ily értelemben vannak triók, négyesek, ötösök stb. Hasonlőképen van összéneklés is, mely az énekhangok különféle fajaira támaszkodik.

Összképviselet

az országgyülési képviselők választásának egyik módja, mely szerint a képviselőket földrajzilag felosztott s lehetőleg egyenlő számerejü népességet magában foglaló választókerületek választják. Másik mód az u. n. szakképviselet v. érdekképviselet (l. o.).

Összminisztérium

l. Minisztérium.

Összpontosítás

l. Centralizáció.

Összrendezők

l. Koordináták.


Kezdőlap

˙