Elektromos gép

l. Elektromozó gép.

 

 

V. KÖTET vége

 

 


Kezdőlap

˙ A PALLAS NAGY LEXIKONA

 

A PALLAS NAGY LEXIKONA

 

VI. KÖTET

 

Elektromos hal - Fék

 

 

 

 

Elektromos hal

(Gymnotus electricus L.), a nyilthólyagú halak (Phisostomi) rendjében a Gymnotidae családba tartozó délamerikai halfaj, mely farkának csapásaival erős elektromos ütéseket osztogat. Elektromos ütései oly erősek, hogy néha még a lovat is leüti. L. Sajgató hal.

Elektromos harangjáték

azon különböző játékok egyike, melyeket az elektromos testek vonzásának és taszításának kimutatására készítettek. Legegyszerübb berendezése a következő. Egy vizszintes rud két végén egy-egy harang lóg, melyek egymással vezetőleg összekötvék. A rud közepén a szélsőkkel egy magasságban, tőlük elszigetelt harang csüng, mely a földdel vezetőleg összekapcsolható. A harangok között egy-egy elszigetelt vezető-golyó lóg. Ha most a két szélső harang elektromos töltést kap, a vezető-golyókat vonzzák mindaddig, mig a golyók velök érintkeznek; azután eltaszítják a földdel vezetőleg összekötött középső haranghoz; utóbbival érintkezve, a golyók elektromos töltésüket elvesztik s az előbbi processzus ismétlődik. A golyók a harangokhoz odaütődvén, azokat hangzásba hozzák.

Elektromos heggesztés, l. Heggesztés.

Elektromos indukció

az elektrosztatikában a. m. elektromos megosztás (l. o.), az elektrodinamikában a. m. elektromos áramgerjesztés (l. o.). L. még Dielektrikum.

Elektromos inga

szigetelő fonálra függesztett könnyü vezető, p. bodzabél-golyó. A testek elektromos állapotának felismerésére használható, amennyiben az elektromos test az E.-hoz közelítve, azt vonzza, vele érintkezve pedig eltasztítja.

Elektromos ívfény

l. Villamos ívfény.

Elektromos ívlámpa

l. Ívlámpás.

Elektromos izzólámpás

l. Izzólámpás.

Elektromos kapacitás

azon elektromosságmennyiség, melyet valamely szigetelt vezető felvesz, midőn potenciálja zérusról a potenciál-egységre emelkedik. A gömb E.-át kifejezi a gömb sugara. Valamely vezető E.-át tetemesen fokozhatjuk, ha a vezetővel szemközt a földdel összekötött másik vezetőt állítunk, vagyis ha elektromos sürítőt szerkesztünk. E. egységeire nézve l. Elektromos mértékegységek.

Elektromos lánc

l. Galván-telep.


Kezdőlap

˙